Här kan du läsa svar på frågor från sidans besökare. Om du undrar över något och inte hittar svaret här på sidan - sök bland tidigare frågor i Google-rutan nedan först - skicka gärna in en fråga själv via länken till vänster!
Hej, jag har läst er hemsida och den är väldigt lärorik, men jag skulle vilja ha lite mer information om några frågor:
1. Vad gör ni på fritiden?
2. Har ni några speciella mat-seder som ni går efter eller äter vid speciella tillfällen?
3. Är ni fler flickor/kvinnor eller pojkar/män?
4. Vad skulle hända om man bröt mot regler (vad har ni för regler)?
5. När ni gör ’häxkonster’, vad är det vanligaste ni vill åstadkomma?
6. Gör ni något speciellt som ni tycker mest om?
1. Allt möjligt, precis samma saker som alla andra människor. Wiccaner är som folk i allmänhet vad gäller fritidsintressen och det finns inga regler för vad man får eller inte får göra. Möjligen är man kanske mer intresserad av att vara ute i naturen än de flesta andra människor.
2. Om man äter en gemensam middag efter en högtidsritual brukar man anpassa maten efter högtiden, så att man till exempel äter traditionell julmat efter ett Midvinterfirande, eller rätter med ägg och primörer vid Vårdagjämningen, men det finns inga bestämda maträtter, utan det är upp till var och en vad man tycker passar.
3. Det varierar från grupp till grupp. Det verkar vara fler kvinnor som söker sig till religionen som unga, förmodligen på grund av kopplingen till häxkonst och betoningen av Gudinnan, men när man kommer högre upp i åldrarna, och om man tittar på vilka som stannar kvar i religionen på längre sikt, så är könsfördelningen beydligt jämnare, om än fortfarande med en lite större andel kvinnor.
4. Religionen som helhet har inga regler. Enskilda grupper kan ha regler som att man inte får prata med utomstående om exakt hur ritualerna går till, att alla måste hjälpa till i samband med firanden eller så, eller att man delar på kostnader för mat och andra praktiska prylar. Men det finns inga direkta religiösa regler. Om någon i en grupp beter sig på ett sätt som upplevs som ett brott mot gruppens regler så brukar man vanligtvis kunna lösa det genom samtal, och om man fortfarande inte kommer överens kan medlemmen bli tvungen att lämna gruppen. Men uteslutningar är mycket ovanliga, och det finns inga direkta straff för regelbrott inom Wicca.
5. De flesta wiccanska ritualer handlar om att fira högtiderna, aktivt ta del i årstidernas skiftningar, och skapa en personlig kommunikation med gudomarna. När man gör mer praktiskt magiskt inriktat arbete handlar det ofta om helande, att hjälpa någon att hitta ett jobb eller en lägenhet, eller att få energi till något särskilt projekt man vill ha hjälp med. Det händer också att man gör ritualer inriktade på att stötta miljöarbete eller liknande.
6. Det jag personligen tycker är mest givande med Wicca är just den personliga kommunikation man kan få med enskilda gudinnor och gudar, och att man i och med firandet av årshögtiderna på ett väldigt aktivt och personligt vis får ta del i det som händer i naturen under årets gång. Man får en väldigt stark och trygg koppling till jorden och den värld vi lever i.
Hej, jag undrar kort vilken som är den viktigaste läran inom Wicca och även vad som kan tänkas vara den största anledningen till varför en människa väljer att följa just denna rörelse. Jag är väldigt tacksam för svar!
Jag skulle säga att de viktigaste grunderna inom Wicca är att man ser det Gudomliga som representerat av Gudinnan och Guden, och som immanent i jorden och världen där vi lever just nu, att man firar de åtta årshögtiderna och firar högtider vid fullmåne, att man tror på återfödelse i någon form och att man försöker leva efter Rådet ”Om det ingen skadar, gör som du vill”. Du kan läsa mer om Wiccas grunder här.
Exakt varför man blir wiccan varierar förstås från person till person, men personligen tror jag att de flesta människor har ett grundläggande behov av någon form av kontakt med en gudomlig eller andlig del av verkligheten. För de flesta i Sverige och i västvärlden i allmänhet framstår de stora monoteistiska religionerna, Judendom, Islam och framför allt Kristendom, som de enda alternativen för att hitta denna kontakt. Samtidigt finns det många som inte alls känner sig bekväma med bilden av en gud som anses allsmäktig, dömande och står för den ”enda sanna vägen”, med en tro som detaljstyrs via dogmatiska böcker, eller ceremonier där all kontakt med det gudomliga sker genom en präst.
Wicca utgör här ett jämlikt alternativ, där det gudomliga är både kvinnligt och manligt, där man samarbetar kring vad man gör snarare än att fastslå exakt vad var och en måste tro på, där alla är aktiva deltagare i ritualen, där man fokuserar på naturen och vårt liv här och nu i stället för frälsningen till ett liv efter döden. Wiccaner anser inte att deras religion är den enda rätta vägen, och det finns en stor öppenhet för var och en att själv utforma sin religiösa praktik utan någon central styrelse eller upphöjd ledare som talar om vad gudarna vill att vi ska göra.
Det finns också utrymme för var och en att fokusera på det man själv känner är viktigt inom Wicca. Somliga dras till religionen på grund av kopplingen till naturen, medan andra är mer intresserade av de magiska aspekterna eller den direkta kontakten med gudarna. I slutändan tror jag att man blir wiccan av samma anledning som man söker sig till vilken religion som helst; man känner att det finns en gudomlig sida av verkligheten, och man behöver ett sätt att komma i kontakt med denna gudomlighet.
Jag håller på med ett skolarbete om Wicca och hittar inte svar på tre av mina frågor. Hade varit jättesnällt om ni hade kunnat svara på detta:
- Hur stämmer västvärldens livsstil och värderingar med din livsåskådning?
- Finns det andra delar av världen som är mer lika hur Wicca tänker?
- Vilken ställning har människan i förhållande till resten av skapelsen?
- Det är svårt att säga något om ”västvärldens livsstil och värderingar” eftersom det omfattar så väldigt mycket, men generellt sett kan man nog säga att de aspekter av den samtida västvärldens värderingar som handlar om jämlikhet, demokrati och valfrihet vad gäller religion och livsstil stämmer väl överens med de flesta wiccaners livsåskådning. Å andra sidan kan man se en tydlig motsättning mellan västvärldens konsumtionskultur och kapitalism på bekostnad av miljö och människors livskvalitet, och Wiccas betoning av jordens gudomlighet där det är varje människas ansvar att leva ett så hållbart och miljövänligt liv som möjligt.
- Världsåskådningen inom Wicca har influerats av en mängd olika inriktningar, som exempelvis europeiska magiska och ockulta strömningar, österländsk religion, och förkristna gudsmyter och folktro, och är på sätt och vis väldigt tydligt förankrad just i en västerländsk ockult tradition där man lånar delar från alla möjliga håll. Element som reinkarnation och polyteism återfinns även i vissa asiatiska länder eller hos en del naturfolk, men jag skulle nog säga att det sätt på vilket man resonerar kring dessa teman just inom Wicca ändå ofta är specifikt västerländska. Alltså, eftersom Wicca har hämtat inspiration från en mängd olika källor så återfinns också bitar av tänkandet inom Wicca i andra delar av världen.
- Inom Wicca är människan är en del av skapelsen som alla andra djur. Jorden är gudomlig och helig, genomströmmad av Gudinnans och Gudens kraft, och vi är en del av detta kretslopp tillsammans med allt annat här i världen. Vi har ingen särställning och världen är inte skapad för vår skull – vi är en del av den på samma villkor som allt annat, och vi har ett ansvar att behandla den med respekt i enlighet med det wiccanska Rådet: ”Om det ingen skadar, gör som du vill.”
Jag undrar om man inom Wicca ser lika på människor oavsett hudfärg, sexuell läggning och dylikt?
Ja, Wicca är generellt sett en religion där man betraktar alla människor som lika mycket värda, och inte bryr sig om vad folk har för hudfärg eller vem de gillar att ha sex med. Wiccaner tycker allmänt sett att alla ska få leva som de själva vill, så länge de inte gör någon illa.
Finns det någon alls koppling mellan Wicca som religion idag och de tidigare häxor som funnits genom historien? Som t.ex. de som fanns under den grekiska antiken, under medeltiden eller under någon annan epok i historien?
Mycket av de som står om häxor i historien bygger ju på sägner, men finns det någon sanning i detta? Alltså har symboler som kvasten, trollstaven, kitteln något religiöst värde för er idag? Blåkulla t.ex. finns det någon sanning bakom detta?
För att sammanfatta lite, bygger religionen Wicca på tidigare häxor eller häxkonster som funnits i historien? Finns det någon liknelse mellan er wiccahäxor och tidigare häxor?
Hur känner du som privatperson och wiccan inför historiens svartmålning av magi och häxor? Eller tar du helt avstånd från dessa tidigare "häxrörelser"?
Även om Gerald Gardner, när han grundade Wicca på 1950-talet, hävdade att den religion han presenterade härstammade i rakt nedstigande led från en uråldrig häxreligion, så är de flesta wiccaner i dagsläget överens om att han skapade något ganska nytt, om än baserat på en mängd olika äldre traditioner. Däremot kan man som wiccan känna en andlig koppling till en mängd tidigare, förkristna religioner, eftersom vi vänder oss till samma gudomar och i någon mån firar samma högtider som dessa tidigare traditioner.
Den historiska häxan är en problematisk figur eftersom hon, som hon ser ut idag, består av ett enormt hopkok av olika berättelser, myter, sägner och folkliga traditioner, och en stor del av de källor vi har att tillgå består av kristen propaganda från diverse häxprocesser, och knappast kan betraktas som objektiv dokumentation. Samtidigt har Wicca som religion hämtat mycket inspiration från just detta material, och många wiccaner identifierar sig fortfarande starkt just med häxgestalten. Och även de som inte gör det använder sig mycket riktigt ändå av traditionella ”häxredskap” som kittel stav och kvast. (Blåkulla har dock inget med Wicca att göra.) Sedan finns det ju också en massa människor som ägnar sig åt olika former av häxkonst utan att kalla det Wicca. Läs gärna mer under ”Vad är häxkonst?”
Personligen kan jag känna mig kluven inför idén om häxan. Dels blir den gärna något av en karikatyr, det är lätt att skratta åt folk som kallar sig häxor om man själv ser dem mest som någon sorts sagoväsen. Samtidigt är häxan en kraftfull symbol för någon som ställer sig utanför det allmänna samhället och befinner sig lite vid sidan av den vardagliga verkligheten, någon som färdas mellan världarna. Man ska nog inte heller underskatta lockelsen i att identifiera sig med just den typen av gestalt, det är nog många som väljer att kalla sig häxor delvis just för att det betraktas som något lite konstigt, udda och mystiskt.
Jag känner mig också tveksam till att kalla mig häxa just för att det finns så många som använder den beteckningen som inte alls gör det jag gör; som inte är wiccaner. Det enklaste sättet för mig att tala om att jag inte är någon sorts allmän spågubbe, änglahelare eller djurkommunikatör är helt enkelt att kalla mig wiccan snarare än häxa. Det handlar inte om ett avståndstagande, utan snarare om tydlighet.
Hej! jag har två frågor om Wicca.
1. Jag har hört att när man nyligen blivit accepterad i ett coven, måste man gå igenom 3 stycken initieringsgrader. Vilka är dessa 3 initieringsgrader?
2. Man blir alltså betraktad som en riktig medlem efter 1 år och 1 dag. Ifall man missköter sig genom att inte följa Wiccas regler och normer, kan gruppen utesluta en då?
Det här blir ett ganska långt svar, men jag tänker att jag lika gärna kan skriva lite om hur det i allmänhet fungerar att gå med i ett (seriöst) coven:
När man är tillräckligt intresserad av Wicca för att vilja gå med i ett coven, och har turen att hitta ett, så träffar man först någon ur covenet för att kolla om man skulle passa i gruppen, om man har ungefär samma syn på vad Wicca är, osv. Sedan går man med i en så kallad pratgrupp, där ett antal intresserade träffar någon ur covenet, vanligtvis en gång i månaden under ett halvår eller så, för att diskutera religionens grunder, lära känna varandra närmare, och känna av ifall man verkligen vill gå med eller ej. Om man fortfarande är intresserad efter denna period, så kan man bli upptagen i covenet genom en ritual som brukar kallas ordinering. Detta innebär att man är med på de flesta ritualerna inom gruppen, och också träffas under föreläsningar och gruppsamtal för att lära sig mer. Efter den traditionella perioden på ett år och en dag bestämmer man sig sedan för om man vill gå vidare och bli initierad, vilket alltså är ytterligare ett steg i ens egen utveckling både inom religionen och inom covenet.
De flesta coven använder sig av tre initieringsgrader, där man med varje grad både tar ett större ansvar inom gruppen, för ritualarbete och för att undervisa andra, och också tar ett tydligt steg framåt i sin egen andliga utveckling. Det kan variera väldigt mycket hur lång tid det tar mellan graderna – själv gick jag från första till andra graden på cirka två år, men sedan tog det kanske fem år innan jag genomgick min tredjegradsinitiering. Det handlar helt enkelt om var man själv befinner sig i sitt religiösa utövande, och hur mycket ansvar man är beredd att ta inom gruppen. Det är alltså inte frågan om någon sorts rangordning där de med högre grader betraktas som bättre än de med lägre grader, utan är snarare en markering av var någonstans var och en befinner sig i sin egen utveckling. Det kan också variera väldigt mycket från tradition till tradition och från coven till coven hur mycket vikt man lägger vid varje grad, och därmed hur lång tid det tar mellan graderna.
Det är sällsynt att folk blir uteslutna ut wiccanska coven. De flesta grupper har inte några direkt strikta regler – det handlar mer om vanligt folkvett, att ta ansvar för sina handlingar, hjälpas åt, passa tider och vara en bra kompis. Om man känner att man börjar få problem med någon medlem och folk känner att det inte funkar, så brukar man oftast kunna lösa det genom samtal. När någon väl lämnar en grupp, och det händer förstås hela tiden av alla möjliga anledningar, så sker det oftast mer eller mindre i samförstånd. Man måste helt enkelt vara medveten om att alla behöver göra sina egna val, och vissa personer kanske visar sig passa dåligt in i just en viss grupp.
Hej, jag gör en uppsats om Wicca och undrar om ni kunde svara på en fråga. Jag kunde inte hitta svaren på Wicca.nu. Vilken påverkan, eller önskad påverkan har wiccaner på samhället? Tack så mycket för svar!
De flesta wiccaner ser sin religion som något ganska privat, inte något som de aktivt vill använda för att påverka samhället i stort. Detta gäller kanske i högre grad Sverige, där religionen fortfarande är mycket liten, än länder som exempelvis USA, där den är betydligt större. Wicca som helhet saknar central organisation och har därför ingen samordnad påverkan åt något håll, men det finns enskilda förgreningar, traditioner eller grupper som arbetar mer aktivt med opinionsbildning, aktivism eller välgörenhet. Det handlar då oftast om frågor med anknytning till miljön, eller jämställdhet och feminism, eftersom det är de politiska frågor som ligger närmast rörelsens allmänna inriktning. Ett exempel på mer politisk Wicca är Starhawks Reclaiming-tradition.
Hej, jag är nyfiken på Wicca och har några frågor jag vill ställa. Hur ställer ni er till aktuella samhällsfrågor som klimatförändringen, den globala uppvärmningen? Vad har ni för synpunkter och åsikter då jag antar att det ligger er varmt om hjärtat ? Men också homosexuella äktenskap, har ni några åsikter? Abort och aktiv dödshjälp, äldreomsorgens brister? Är oerhört tacksam om jag får svar på de ni känner att ni kan svara på och har tydliga åsikter.
Eftersom alla wiccaner är enskilda individer som kan ha en massa olika åsikter om precis allting, så går det inte att säga att Wicca som helhet har något bestämt sätt att förhålla sig till de här frågorna. Men generellt sett kan man i alla fall säga att eftersom Wicca är en religion med stark koppling till naturen och jorden, där de flesta har en ganska vetenskaplig syn på hur världen fungerar, så uppfattar nog de allra flesta wiccaner klimatförändring och global uppvärmning som allvarliga problem, som man mer eller mindre aktivt vill arbeta för att göra något åt. Wicca är även en generellt jämlik religion, där man inte anser att någon sexuell läggning är bättre eller sämre än någon annan, så jag skulle gissa att en stor majoritet av alla wiccaner är för lika rättigheter för HBTQ-personer.
Wiccaner försöker så gott de kan leva efter rådet ”Om det ingen skadar, gör som du vill”, vilket många tolkar som att man också inom samhället gemensamt bör försöka se till att alla kan leva ett så bra liv som möjligt – en fungerande äldreomsorg är rimligtvis en del av detta. Vad gäller aktiv dödshjälp och abort kan nog tolkningarna variera betydligt mer från person till person, men majoriteten av de wiccaner jag känner är åtminstone för rätten till abort.
Hej, jag är en nybliven wiccan och ska skaffa ett altare. Det är ett problem, då jag är minderårig och fortfarande bor hemma hos föräldrarna, och de vill inte att jag ska lägga för mycket pengar på redskapen. Då är min fråga, vilka redskap är 100% nödvändiga för altaret och för att utföra ritualer? Finns det sådant jag kan klara mig utan?
Det beror lite på hur man ser det. Egentligen kan man genomföra en ritual helt utan redskap, men de hjälper definitivt till att ge fokus och kraft till ens magiska intention. Men de behöver absolut inte kosta en massa pengar, och man kan använda vanliga vardagsföremål till de flesta redskapen. Ofta kan man hitta fina saker i secondhandbutiker eller på någon loppmarknad.
Det är bra att ha någon form av symbol för Gudinnan och Guden, men det behöver inte alls vara i form av statyetter. Leta reda på föremål som du tycker passar i naturen; kanske en snäcka eller en rund sten för Gudinnan och en ekpinne eller ett rådjurshorn för Guden.
Ett annat grundläggande redskap är bägaren. Här kan du använda vilket glas som helst som du tycker passar. För renandet behöver du en liten behållare med salt och en med vatten, och även här är det bara att ta något som du tycker känns rätt. Vad gäller rökelse är det förstås fint med ett rökelsekar fyllt med sand där man kan bränna lös rökelse på rökelsekol, men det går precis lika bra med pinnrökelse i en enkel hållare, som man kan hitta billigt i vilken new-age-butik som helst.
Din athamé kan också vara vilken passande kniv som helst, och kan även ersättas av en stav, eftersom de fyller i princip samma funktion i ritualen. Staven kan vara en pinne som du själv hittar, och bearbetar eller dekorerar som du själv tycker passar.
Du kan läsa mer om de wiccanska redskapen här.
Jag undrar vad wicca har för inverkan på wiccanernas etik och moral. Sedan vill jag veta en till sak: jag såg en fråga om ni använder huvudbonader på något speciellt sätt. Använder ni något annat klädesplagg då?
Inom Wicca är det upp till var och en att själv ta ansvar för moraliska frågor, och hur man väljer att tolka det wiccanska Rådet, ”Om det ingen skadar, gör som du vill”. Hur religionen påverkar etik och moral varierar alltså från person till person. Du kan läsa mer om etiken inom Wicca här.
De flesta wiccaner använder någon form av särskild ritualdräkt under sina ritualer. Det kan handla om allt från vanliga kläder som endast används just vid det tillfället, för att markera att det handlar om en särskild händelse, till diverse kåpor eller tunikor mer i medeltids- eller fantasystil. Vilken färg man har på sin ritualdräkt kan också variera med initieringsgraden, om man är med i ett coven. I vissa traditioner, som exempelvis den gardnerianska, utför man ritualerna nakna, vilket på engelska kallas ”skyclad”. Du kan läsa lite mer om klädsel här.
Hej, jag undrar om ni har några särskilda matregler inom Wicca. Kunde inte riktigt hitta det på er sida, supertacksam för svar!
Nej, det finns inga särskilda matregler inom Wicca. Vissa wiccaner tolkar det wiccanska Rådet, ”Gör som du vill, men skada ingen” som att man inte bör skada djur och därmed också inte äta kött, men det finns mängder av wiccaner som inte alls är vegetarianer. Generellt sett är det många wiccaner som försöker äta ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt, men det handlar också om personlig övertygelse och inte om några regler i själva religionen.
Hej! Jag skriver en uppsats om wicca och försöker undersöka om det kan räknas som en religion. Det religionsdefinitioner jag tänkte ta ställning till är:
1. Religion är att tro på en högre makt.
2. Religion är att hålla något heligt.
3. Religion är känslan av absolut beroende.
4. Religion är allt som ger människan ett värde.
5. Religion är att leva i ett meningsfullt sammanhang.
Skulle du kunna hjälpa mig att ge svar på varför just NI är en religion, utifrån dessa påståenden?
Jag tycker de verkar lite underliga, en del av dina religionsdefinitioner. Jag ställer mig särskilt frågande till nummer 3, och 4 och 5 är ju otroligt vaga och kan innefatta i princip vad som helst. 1 och 2 täcker å andra sidan inte in alla inriktningar som brukar betraktas som religioner. Innan jag besvarar frågan ur detta perspektiv vill jag därför utveckla mina tankar kring den saken lite grann.
Såvitt jag vet har ingen lyckats åstadkomma en allmänt accepterad definition av religion, eftersom det ju är en otroligt komplex företeelse. Det finns dock några allmänt spridda akademiska definitioner. En man vid namn Sir Edward Taylor definierade 1871 helt enkelt religion som ”a belief in spiritual beings”. Eller Émile Durkheim, 1915: ”a unified system of beliefs and practices related to sacred things”. Eller varför inte Clifford Geertz, 1973: ”a system of symbols which acts to establish powerful, pervasive and longlasting moods and motivations in men by formulating conceptions of general order of existence and clothing these conceptions with such an aura of factuality that the moods and motivations seem uniquely realistic”.
Den sista versionen har ju fördelen att den täcker in de eventuella trossystem som inte förutsätter tron på något andligt, men ändå betraktas som religioner. Själv skulle jag nog definiera religion som ”tro på och förhållningssätt till någon form av andlighet”.
Utifrån ovannämnda definitioner är Wicca definitivt en religion. Men för att gå vidare till dina respektive definitioner:
1. Ja, wiccaner tror på åtminstone två gudomar, Gudinnan och Guden, och vänder sig dessutom oftast till en mängd andra namngivna gudinnor och gudar.
2. Ja, wiccaner betraktar naturen och allt liv som heligt.
3. Nej, wiccaner möter det gudomliga på lika villkor, det handlar inte om någon sorts beroendeförhållande.
4. Visst, Wicca kan ses som en av de saker som ger människor ett värde, eller som en värdefull del av människors liv.
5. Ja, de flesta wiccaner upplever nog att religionen ger ett meningsfullt sammanhang åt deras liv.
Jag skriver ett arbete om Wiccarörelsen och skulle därför bli tacksam om du kunde hjälpa mig att svara på dessa frågor, hittar inte svaret på hemsidan.
- Från vilka håll har ni hämtat ert trosinnehåll? Från österländska eller västerländska religioner?
- Vilken familjesyn har wiccaner?
- Vilket förhållande har de till det omgivande samhället? Hur skiljer det sig från majoritetssamhället?
- Gerald Gardner, som grundade Wicca i England på 1950-talet, var influerad både av österländsk och asiatisk religion, förkristen europeisk och keltisk mytologi, och den västerländska magiska och ockultistiska traditionen. Alla dessa inriktningar har påverka Wicca.
- Hur man ser på familjen inom Wicca är upp till var och en, och det finns ingen särskild familjestruktur som förespråkas inom Wicca i allmänhet. Generellt sett strävar wiccaner efter jämlikhet mellan kvinnor och män, och detta brukar förstås också återspeglas i synen på familjen. Det viktiga är att alla inblandade tar hänsyn till varandra och är nöjda med sin familjesituation.
- Wiccaner ser i allmänhet religion som en privatsak. Man känner inget behov av att missionera och övertyga andra om sin tro, eftersom man inte anser att det man tror på är den enda sanningen. Eftersom Wicca fortfarande är en ganska okänd religion väljer många också att bara berätta för sina närmaste vad man tror på, eftersom det är lätt att folk missförtår en och tror man är konstig annars. I Sverige är det inte så vanligt med diskriminering på grund av att man tillhör en religion som Wicca, men det förekommer en del exempelvis i USA. Men från Wiccas håll finns det generellt sett inga motsättningar gentemot samhället i stort. Du kan läsa lite mer om Wicca och samhället under Fråga 64 och Fråga 50 här på sidan.
Hejsan jag gör ett skolarbete om Wicca då det intresserar mig och har några frågor jag hade svårt att hitta på er sida som för övrigt är jättebra!
1. Finns det några speciella livsmål? Och i så fall hur är vägen dit? Vad är det man försöker uppkomma i sitt liv och vad är det man vill nå?
2. Har ni någon speciell syn på världens uppkomst? Hur är er skapelseberättelse om ni har någon?
3. Vad har ni för människosyn?
1. Det finns inget direkt enhetligt mål med Wicca, eftersom det är en så personlig religion som kan ha olika mening för olika utövare. Men allmänt sett vill nog de flesta wiccaner uppleva en personlig kontakt med gudomarna och med naturen. Att fira årshögtiderna är ett sätt att aktivt delta i årstidernas skiftningar, och ger på så sätt en nära koppling just till naturen. Jag tror det handlar mycket om att vilja ha ett aktivt och levande förhållande till den andliga eller gudomliga sidan av tillvaron. Man blir wiccan för att det känns bra och rätt, helt enkelt. Målet är då att alla som väljer att bli wiccaner ska kunna leva ett så tillfredsställande liv som möjligt, i harmoni med sin omvärld och med andra människor.
Wiccaner tror på reinkarnation, där vi ständigt återföds till nya liv i en evig cirkelgång, och döden bara är ett steg på vägen. Till skillnad från religioner med en linjär tidsuppfattning där det här livet kan ses som en förberedelse för evigt liv efter döden, som exempelvis Kristendomen, betraktas inom Wicca just det liv vi lever här och nu som syftet med vårt liv. Gudomarna finns i världen omkring oss, och målet är inte att lämna den fysiska världen bakom oss och nå fram till något bättre efter döden, utan att njuta av livet vi lever just nu.
2. Det finns ingen gemensam skapelsemyt inom Wicca, och jag skulle tro att de flesta wiccaner tycker att de vetenskapliga teorierna om hur universum och jorden bildats räcker som förklaring. Det finns ingen konflikt mellan Wicca och modern vetenskap, även om man som wiccan också anser att gudarna på något sätt är verksamma i allt som händer.
Eftersom man inom Wicca ser tiden som en oändlig cirkelgång där allting föds, lever, dör och återföds igen, inte som en rak linje med en början och ett slut, så finns det liksom inte heller något behov av en skapelsemyt. Världen, Gudinnan och Guden har alltid funnits, och kommer alltid att finnas i en eller annan form, oavsett om just vår jord finns här eller ej. Eftersom Wicca är en decentraliserad religion där olika utövare kan ha ganska olika åsikter om det mesta har förstås ett antal personer och traditioner inom Wicca ändå skapat egna skapelsemyter, eftersom de känt behov av sådana, men det är som sagt inget som finns inom Wicca som helhet.
3. Den allmänna uppfattningen inom Wicca är att alla människor är lika mycket värda. När man vänder sig till Gudinnan och Guden betraktas dessa som lika viktiga för hur världen fungerar, och denna jämlikhet återspeglas även i synen på kvinnor och män i religionen. Man anser inte heller att Wiccaner är bättre än andra människor; vi tror inte att vår religion är den enda rätta, eller att vi har tillgång till någon sorts “sann” bild av världen. Det finns ingen ambition inom Wicca att alla människor ska bli wiccaner, och vi försöker därför inte värva folk. Vi inser att alla måste hitta sin egen väg och därmed också hitta den religion som fungerar bäst för dem. För vissa är det Wicca, för andra är det exempelvis Kristendom, Buddhism eller Vodou.
Wicca är en religion som bygger på personligt ansvar, där man anser att det är upp till varje enskild individ att ta ansvar för sitt eget liv utan att skylla på andra. Alla anses ha möjligheten att skapa en direkt, personlig koppling till det Gudomliga, och att göra det mesta möjliga av sitt liv, samtidigt som man förstås måste vara medveten om att olika människor har olika förutsättningar, och kan påverkas både positivt och negativt av exempelvis sociala eller politiska faktorer.
Hej, vilken fin sida du har. Mycket lärorik! Jag tänkte fråga vad du tror att rörelsens bildande fått för följder och hur du tror att framtiden inom Wicca ser ut?
Tack! Det här är ju två väldigt stora och breda frågor som är svåra att besvara kortfattat. Men jag tror att en viktig följd av Wiccas bildande är att en stor mängd människor har fått tillgång till ett religiöst sammanhang som varken är monoteistiskt, patriarkalt eller dogmatiskt, och som utgör ett välbehövligt alternativ till de dominerande religionerna i dagens samhälle. Wicca ger också möjligheten till en nära och personlig kontakt med en mängd olika gudomar, och olika former av gudomlighet, som dessutom har en tydlig koppling till natur och miljö. I och med spridningen av Wicca har också andra nyhedniska religioner och inriktningar fått mer uppmärksamhet, och jag tror att Wicca i sina olika former har haft en positiv inverkan på den nyhedniska rörelsen i allmänhet.
I och med att Wicca saknar någon form av central styrelse, ingen kan tala om för någon annan vem som får kalla sig wiccan, och det därför hela tiden uppstår nya traditioner och inriktningar, så tror jag att framtiden kommer att föra med sig en ytterligare ökning av mångfaldiga uttryck inom religionen. I och med att Wicca inte är en missionerande religion, där man aktivt försöker rekrytera nya medlemmar, så gissar jag att antalet utövare kommer att öka förhållandevis långsamt. Samtidigt skiljer sig religionen som sagt radikalt från de monoteistiska religioner som många människor känner sig alltmer främmande inför, så det är möjligt att fler människor blir wiccaner om de väl inser att Wicca utgör ett legitimt alternativ.
Hejsan! Jag har några frågor gällande rörelsen och de är följande: Finns det något som kan värderas som positiva inslag i rörelsen? Samt sådant som kan värderas som negativt eller farligt på något vis. Tacksam för svar!
Det här är ju en ganska subjektiv fråga; det är klart att det finns en massa saker som kan uppfattas som positiva inom Wicca, och säkert en del som kan uppfattas som negativt också, beroende på vem man frågar. Men vad gäller det positiva skulle jag nog själv framhålla att Wicca är en icke-auktoritär religion utan central styrelse eller regler för exakt vad man måste tro på, där varje enskild grupp eller solitär utövare själv väljer hur man vill praktisera religionen. Man anser sig inte ha tillgång till den enda sanningen och ser därför inget behov av att missionera eller tvinga på andra sin tro. Man är i och med detta också vanligtvis mycket öppen för andra åsikter än sina egna, och vill att folk själva ska kunna välja vad de vill tro på utan att diskrimineras. I och med den nära kopplingen mellan det Gudomliga och naturen, och mellan människa och natur, så är wiccaner i allmänhet miljömedvetna och försöker leva ett så hänsynsfullt liv som möjligt.
Det jag ser som allra mest positivt är att Wicca ger sina utövare möjligheten att skapa en personlig kontakt med de gudomar man vänder sig till. Som solitär wiccan är man själv ansvarig för att utforma och utföra sina ritualer, och som medlem i ett coven är man en aktiv deltagare i ritualverksamheten, i motsats till de mer passiva medlemmarna i exempelvis en kristen församling. Varje wiccan är en prästinna eller präst, som förutsätts arbeta aktivt med sin egen andliga utveckling och lära sig att direkt kommunicera med gudomarna, på det sätt som fungerar bäst för var och en. I och med Wiccas syn på liv och död som en evig cirkelgång, i kombination med årshögtidernas koppling till årstidernas växlingar, så skapar Wicca också en stadig grund som ger utövarna en trygg och balanserad känsla för sin egen plats i världen och livet.
Vad gäller negativa saker kan man kanske tänka sig att frånvaron av central auktoritet inom Wicca gör det lättare för vem som helst att påstå att de har stor erfarenhet och kunskap inom religionen, och att därmed lura oerfarna nybörjare att gå med i mindre seriösa och mer sektliknande grupper. Men i och med att Wicca bygger just på frivillighet och individuellt vald tro, där det överallt betonas (både på nätet och i den litteratur som finns tillgänglig) att ingen kan tala om för en hur man ska tro, så lämpar den sig ganska dåligt för karismatiska sektledare som vill lura folk. Särskilt som Wicca-coven inte heller har någon tradition att kräva pengar av sina medlemmar, förutom till gemensamma utgifter som för rökelse, ljus och annan ritualutrustning, eller kanske mat. Så jag har svårt att se några direkt negativa sidor.
Hej, jag håller på att skriva om religiös klädsel i skolan och undrar därför om ni har någon speciell huvudbonad? Varför? Var den kommer ifrån? Och hur den ser ut i så fall?
Nej, wiccaner använder ingen speciell huvudbonad. Det händer att översteprästinnan och översteprästen bär någon form av kronor eller diadem under ritualerna, som en markering av deras roll i gruppen. Men annars finns det inga särskilda wiccanska hattar.
Häxringar används ju för ritualer. Jag undrar vilka ritualer. Vad heter de och vad är utkomsten av dem?
Jag är lite osäker på om du verkligen menar ”häxring”, som ju är en ring av svampar, eller kanske egentligen menar cirkel? Om du menar det förstnämnda är svaret nej, häxringar används inte för ritualer. Om du däremot menar cirklar, så jo, man kastar en cirkel för att markera ritualplatsen i princip i alla wiccanska ritualer. Utkomsten beror alltså på vilken ritual man utför. Du kan läsa mer om wiccanska ritualer här.
Hej, jag har några frågor som jag inte hittade på sidan som jag skulle vara ytterst tacksam om ni kunde svara på.
- Hur ser Wicca på äktenskap med "icke-religiösa"?
- Ska man då utföra handfästningen även om bara en av de som gifter sig är wiccan?
- Hur ser ritualen man utför då man blir wiccan ut?
- Döper man nyfödda på något speciellt sätt eller är det den ovanstående ritualen man utför tillsammans med barnet?
- Så länge båda parter vill gifta sig har man inom Wicca inga problem med att wiccaner gifter sig med både icke-religiösa personer och folk med helt andra religioner. Det bästa är om alla kan hitta just den religion som funkar bäst för dem, eller ingen religion alls om det är det man trivs med, och det finns inget som säger att man måste tro på exakt samma saker bara för att man har ett förhållande.
- Om båda parter i förhållandet vill genomföra en handfästning finns det inget som hindrar det. Det är förstås viktigt att man pratar med varandra och är överens om vad ritualen betyder för var och en, men om wiccanen i förhållandet känner att det skulle vara värdefullt och icke-wiccanen inte har några problem med det, så kan man absolut göra det.
- Man kan bli wiccan antingen genom att initieras i ett coven, eller genom att göra en ritual på egen hand, som kallas dedikering (eller ibland självinitiering). I covensammanhang brukar dessa ritualer vara mer eller mindre hemliga, men du kan hitta gott om exempel genom att söka efter ”Wiccan initiation” eller ”Wiccan dedication ritual” på nätet.
- Man brukar inom Wicca anse att man ska få välja själv om man vill bli wiccan eller inte, när man är gammal nog att själv förstå det valet, och därför finns det inte riktigt någoting som motsvarar exempelvis det kristna dopet. Det är dock vanligt att man gör någon form av namngivningsritual eller liknande, där man presenterar barnet inför gudomarna (och för ett eventuellt coven, om man är med i ett sådant) och ber om deras beskydd.
Jag började bli intresserad av wicca när jag var runt tretton år och jag såg på tv ett wiccanskt bröllop. Jag tyckte att hela dess atmosfär och inriktning på bröllopet var fin och jag började då läsa på om religionen som präglade temat. Nu är jag 14 år och jag är fortfarande intresserad, men jag har fortfarande inte utfört några ritualer eller medverkat vid en cirkel. En bra kompis är också intresserad, men ingen av oss har inte haft tillåtelse att utföra religionen på rätt sätt, för våra föräldrar! Men mina frågor är nog ganska enkla att ge svar på hoppas jag:
1. Finns det någon åldersgräns för att bli medlem/medverka i ett coven?
2. Vilka föremål är det som man bör använda sig av?
3. Kan man kalla sig solitär men ändå utföra cirklar och ritualer med en annan person?
Jag tycker att din webbplats är intressant och har lärt mig mycket. :)
1. Ja, alla seriösa coven har en åldersgräns på 18 år. Du kan läsa lite mer om varför här. Detta hindrar ju dock inte att man börjar utöva Wicca på egen hand, som solitär som du skriver.
2. Det bör vara lätt att hitta enkla versioner av flesta föremål man brukar använda sig av i wiccanska ritualer, i form av vanliga hushållsföremål och liknande. Du kan läsa mer om redskapen inom Wicca här.
3. En solitär wiccan brukar definieras som någon som inte är fast medlem i ett coven. Det finns många solitärer som utför ritualer tillsammans med andra wiccaner, antingen likasinnade vänner eller vid tillfälliga gruppfiranden som anordnas av diverse mer öppna organisationer. Det senare är ovanligare i Sverige än i exempelvis USA, eftersom det inte finns lika många öppna firanden och grupper här. Men jo, visst kan man vara solitär fast man utför ritualer med någon annan.
Hej! Jag har varit mycket intresserad av Wicca nu i några månader, jag vet litegrann om det, men nu undrar jag: finns det någon grupp man kan gå med i? För att bli en wiccan...? Vet du om det finns någon grupp i Hälsingland? Jag vill verkligen bli en, men jag vet inte riktigt hur.
Tyvärr är det ont om coven och andra grupper i Sverige, och jag känner inte till några i Hälsinglandstrakten. Det bästa sättet att hitta andra wiccaner och intresserade är nog att leta på sidor som Svenska Wicca och Häxor iFokus eller Wicca iFokus. Men även om du inte hittar någon annan med en gång finns det ju inget som hindrar att du tar reda på så mycket du kan om Wicca och börjar utöva religionen på egen hand. Utöver den info som finns här, exempelvis lite grann om hur man blir wiccan, kan jag också tipsa om en del användbara böcker och länkar. Lycka till!
Hejsan, jag har en fråga jag väldigt gärna skulle vilja ha svar på. Jag har letat på din hemsida men kunde inte finna svaret där, så vänder mig nu till dig. Hur påverkar Wicca individens liv? Hur kan en identitet skapas i relation till religion eller livsåskådning?
Olika wiccaner kan förhålla sig väldigt olika till religionen, så det är svårt att ge något generellt svar på den här frågan. Wicca ställer inga särskilda krav på hur man som utövare ska förhålla sig till samhället eller omvärlden. Man kan dock tänka sig att de flesta wiccaner, även i vardagen, känner en koppling till gudarna och sin plats i förhållande till naturen och allt annat liv, och också försöker leva därefter. Ofta handlar man ekologiskt, återvinner, och försöker undvika att köpa saker som leder till onödigt slöseri med jordens resurser. Man försöker leva efter det wiccanska Rådet så gott man kan; ”Gör vad du vill, om det ingen skadar”, genom att visa hänsyn mot sin omvärld.
Somliga wiccaner föredrar att hålla sin religion helt för sig själva, och utåt inte alls visa upp vad man tror på. Att man är wiccan påverkar då förstås ändå hur man ser på världen, och på sig själv, men det blir utåt sett inte alls del av ens identitet. Andra väljer att vara mer offentliga med sin religion och gör den till en del av den personlighet de visar upp för omvärlden, till exempel genom smycken eller klädsel. Wiccaner i allmänhet brukar dock vara ganska diskreta med sin religion, åtminstone de mer seriösa utövarna, eftersom man inte anser sig besitta den ”enda sanningen” och därför inte känner något behov av att missionera, omvända någon, eller skylta med sin tro.
På ett mer personligt plan kan Wicca fungera som en sorts bas i tillvaron, som ger en grundtrygghet och stabilitet på vilken man kan bygga upp sin identitet utåt, även om denna inte är uttalat och offentligt wiccansk.
Kan man se rörelsen som en sekt eller en New Age-rörelse?
Det finns flera olika definitioner av vad en sekt egentligen är, men vanligtvis brukar man säga att det handlar om en grupp människor som delar en bestämd ideologi eller tro, och som ofta i någon mån befinner sig i konflikt med de personer som inte är en del av sekten. Wicca, å andra sidan, är en väldigt varierad rörelse utan central organisation, uppbyggd av en massa olika individer och mindre grupper, som alla själva bestämmer vad de vill göra och tro på. Det som gör att Wicca ens kan kallas en religion, och inte en samling olika religioner, är att majoriteten av de som kallar sig wiccaner ändå har ett antal grundläggande drag gemensamt. Exakt hur man förhåller sig till dessa grunder kan dock variera en del.
Om man använder en bred definition av ordet ”sekt” skulle man kanske kunna hävda att ett enskilt coven är en sekt. Men eftersom populära definitioner av vad en sekt är oftast brukar innefatta någon sorts kontroll över medlemmarna, att man avskärmar sig från omgivningen, eller att man ser sig själva som en elit i förhållande till resten av samhället, så stämmer detta dåligt överens även med hur ett coven fungerar. I och med att Wicca är en religion som uppmuntrar till självständigt tänkande och ifrågasättande, bygger på personligt ansvar och inte utövar ekonomisk kontroll över medlemmarna, så tror jag att risken för sektliknande beteende inom enskilda coven är liten.
New Age är, i sin nutida betydelse, ett hopplock av diverse ”övernaturliga” företeelser och tekniker, alltifrån kristallterapi och djurkommunikation till olika meditationstekniker, där man kan välja lite som man vill bland det man själv gillar, som en sorts andligt smörgåsbord. Wicca är en religion som skapades ett tjugotal år innan New Age-rörelsen i sin nuvarande form uppstod. Wicca som religion syftar till en kontakt med en immanent gudomlighet, med fokus på här och nu. New Age sammanfattar en mängd olika former av praktik som i första hand tycks syfta till personlig utveckling med betoning på transcendens. Den behöver inte förutsätta en gudomlighet, vilket Wicca som religion gör. Wicca är alltså inte en del av New Age-rörelsen, även om rörelserna har påverkats av varandra och wiccaner och New Age-utövare ibland kan hålla på med liknande saker.
Jag håller på med ett skolarbete och har några frågor:
1. Var i världen utövas Wicca?
2. Hur många anhängare finns det?
1. Det har såvitt jag vet inte gjorts några övergripande studier av hur många wiccaner det finns i världen, och i vilka länder. Men majoriteten finns definitivt i USA, England och andra engelsktalande länder som Kanada och Australien. Wicca är betydligt vanligare i västvärlden och Europa än exempelvis Asien, Afrika och Sydamerika.
2. Eftersom Wicca är en religion som både är uppsplittrad i en mängd olika traditioner och saknar central organisation är det svårt att veta hur många wiccaner det finns. Dessutom beror svaret förstås på hur man definierar vem som är wiccan. Olika gissningar baserade på mer eller mindre omfattande undersökningar och uträkningar hamnar på mellan några hundra tusen och uppåt några miljoner nyhedningar, varav en del kan räknas som wiccaner. Majoriteten finns då som sagt i USA och Storbritannien. Här är en länk med lite mer info.
Hej, du har en jättebra sida om Wicca som hjälpt mig mycket med mitt skolprojekt. Men efter att läst både på din sida och i en bok så har jag dock inte hittat så mycket information om gudomligheterna, särskilt inte den maskulina. Därför har jag tre frågor till dig:
1. Vilken roll spelat gudomligheterna i Wicca?
2. Vad gör Guden som inte Gudinnan gör? (och tvärtom)
3. Vad symboliserar man respektive gudomlighet med?
Roligt att du gillar sidan!
1. Gudomligheterna, både de mer allomfattande Gudinnan och Guden, och alla de olika namngivna gudomarna från olika gudavärldar som vissa wiccaner vänder sig till (som exempelvis Oden, Hekate, Isis eller Zeus), är centrala inom religionen. De är en av de viktigaste anledningarna till att religionen alls existerar, eftersom en stor del av syftet med Wicca är just att få en personlig kontakt med gudomarna, att umgås med dem och kommunicera med dem. Alla de högtider man firar inom Wicca kretsar på något vis kring gudomarna.
2. Gudinnan och Guden är två kompletterande krafter i en större helhet, kan man säga. Det är deras samspel som skapar både liv och död, som får årstiderna att växla och dagar och nätter att gå. Till exempel brukar man koppla samman Gudinnan med jorden, som den livgivande modern, medan Guden kopplas samman med solen, utan vars ljus inget skulle kunna växa. I årshjulets cirkelgång är det Guden som föds, dör och återföds, medan Gudinnan är den som både ger honom liv och tar hans liv.
3. Det finns en massa olika symboler för både Gudinnan, Guden, och alla olika namngivna gudomar. Men Gudinnan kan exempelvis symboliseras av månen, en bägare, en kittel eller en triskele, och Guden kan symboliseras av solen, en athame, en stav, eller hjorthorn.
Du kan läsa mer om gudomarna inom Wicca här.
Hej! Jag håller just nu på med en artikel om Wicca och undrar därför några saker.
Varför tror ni att fler och fler blir intresserade av religioner som Wicca, vad beror det på tror ni?
Hur ser ni på det övriga samhället? Känner ni att ni måste avskärma er, i så fall varför?
P.S. Tycker Wicca låter jättespännande och det verkar som mer mänskligt och naturligt än alla andra religioner!
Jag tror att en viktig anledning till att alltfler människor vänder sig till olika nyhedniska religioner snarare än de dominerande, monoteistiska världsreligionerna, är att folk i och med nya media, Internet och det alltmer mångfacetterade informationsflödet världen över, helt enkelt har blivit alltmer medvetna om att alternativet existerar. Jag tror att många kan känna ett behov av att vända sig till en Gudomlighet som är mångfaldig och kopplad till naturen och den värld vi lever i här och nu, snarare än en allsmäktig gud som ställer krav på hur man måste leva för att få tillgång till ett liv efter detta. Jag tror att en hel del människor som till exempel är kristna är det för att de känner ett behov efter närhet till det Gudomliga, men inte vet att man kan hänga med andra gudar än Jesus och hans pappa. Jag tror också att det ökande miljömedvetandet får folk att vända sig till religioner som ser människan som en del av naturen snarare än någon som står utanför och över den. Och jag tror att den växande feministiska rörelsen har skapat en medvetenhet om behovet av gudinnor lika väl som gudar, och en Gudomlighet som bygger på jämlikhet snarare än det ena könets dominans över det andra.
Wiccaner ser i allmänhet religion som en privatsak. Man känner inget behov av att missionera och övertyga andra om sin tro, eftersom man inte anser att det man tror på är den enda sanningen. Eftersom Wicca fortfarande är en ganska okänd religion väljer många också att bara berätta för sina närmaste vad man tror på, eftersom det är lätt att folk missförtår en och tror man är konstig annars. I Sverige är det inte så vanligt med diskriminering på grund av att man tillhör en religion som Wicca, men det förekommer en del exempelvis i USA. Men annars finns det inget som gör att man som wiccan känner något behov av att avskärma sig från samhället, och wiccaner är som folk i allmänhet, helt enkelt. Du kan läsa lite mer om Wicca och samhället under Fråga 64 och Fråga 50 här på sidan.
Roligt att du tycker Wicca verkar spännande! Att det verkar som en mänsklig och naturlig religion är väl också en anledning till att allt fler börjar utöva den, tänker jag.
Hej, är det någon åldersgräns inom Wicca, är det normalt att vara under arton år? Jag är ganska ung och tycker att Wicca skulle vara intressant att pröva. Så kan man pröva fast man inte är någon viss ålder eller hur funkar det?
Alla seriösa coven har en åldersgräns på 18 år, så det är svårt att gå med i en grupp innan man uppnått den åldern. Men det finns förstås inget som hindrar att man tar reda på så mycket man kan om Wicca och prövar på att utöva religionen på egen hand, eller tillsammans med jämnåriga vänner. Du kan läsa lite mer om åldersgränser under Fråga 25.
Hej! Jag har tre frågor.
1. Ni tror på återfödelse. Kan det liknas något med det hinduer tror på? Att om man gör goda gärningar, som du nämner i både rådet och trefaldighetslagen, kommer man att återfödas till något bra?
2. Kan en människa återfödas till vad som helst? Till exempel ett djur eller en växt?
3. Är Wicca en skriftlös religion? Eller finns det en helig text, som bibeln inom Kristendomen?
1. För det första kan det variera väldigt mycket från wiccan till wiccan exakt hur man tror på återfödelse. Somliga tror till exempel att man har en tydlig själ och personlighet som mer eller mindre oförändrad återföds från liv till liv, medan andra kanske tror att det endast är själva livsenergin som sprids vidare till nya liv medan man dör, utan att något av individen bevaras. Inom Hinduismen är målet med återfödelse att gradvis frigöra sig från begär och från det som binder en vid den här världen. Livet betraktas som något som i slutändan handlar om lidande, och målet är att till sist frigöra sig från återfödelsens cirkelgång. Det finns ett starkt inslag av transcendens i denna världsåskådning, där det upphöjda mål man strävar mot betraktas som mer värt än den materiella värld vi befinner oss i.
Inom Wicca, å andra sidan, betraktar vi inte den andliga verkligheten som upphöjd över den materiella; de är båda oupplösligt förenade och lika viktiga delar av tillvaron. Målet med livet är just att leva. Även om synen på återfödelse kan variera så tror de flesta att vi återföds just till den här världen, och målet är inte att frigöra sig från återfödelsens kretslopp. I stället är detta kretslopp själva målet med livet. Syftet med att försöka leva efter Rådet är inte att samla på sig poäng inför nästa liv, utan att leva ett så hänsynsfullt och vettigt liv som möjligt här och nu.
2. Återigen kan olika wiccaner tro väldigt olika, så jovisst, det finns många som tror att man kan återfödas till precis vad som helst.
3. Wicca har ingen helig skrift, som bokreligioner som Kristendom eller Islam. Både enskilda wiccaner och coven kan ha en så kallad Skuggbok (av engelskans ”Book of Shadows”) där man skrivit ner ritualer, recept och diverse magiska arbeten. Inom vissa traditioner kopieras denna bok från coven till coven, men man gör ofta egna tillägg i boken, och den fungerar snarast som en praktisk arbetsmanual och inte en text som betraktas som helig och måste följas bokstavligen.
Jag är varken jätteinsatt i Wicca eller har utövat, men jag är intresserad av att lära mig mer och även umgås med andra intresserade. Jag bor i Skåneregionen och har ingen aning om hur jag ska ta mig till väga.
Du skulle kunna börja med att besöka pubmootet i Malmö, som äger rum första lördagen varje månad kl 19, på Bishops Arms. Det har åtminstone tidigare funnits ett pubmoot i Lund, på Gräddhyllan första fredagen i varje månad klockan 20.00. Det arrangerades åtminstone förr av LuPaS (Lunds Paganistiska Sällskap), men de verkar svåra att få tag på numera. Såvitt jag vet ska mootet fortfarande vara aktivt, så du kan ju prova på att gå dit också. Andra sätt att hitta likasinnade är att leta på sidor som Svenska Wicca och Häxor iFokus eller Wicca iFokus. Det finns såvitt jag vet inga wiccanska coven i Skånetrakten för tillfället, tyvärr.
Kan man "prova" att göra wiccanska saker? Alltså, om man inte är helt säker på om religionen passar en och vill "prova" att göra ritualer och sådant för att se hur det känns, är det okej?
Ja, enda sättet att ta reda på om religionen verkligen passar en är ju att prova själv. Så länge du ser till att ta reda på så mycket du kan, tar ansvar för dina egna handlingar, tar det du gör på allvar och är ärlig mot dig själv med vad du vill, så tycker jag absolut att du kan testa och känna efter om Wicca är din religion.
Är det möjligt att vara någon form av blandning av wiccan och ateist? Ateist betyder ju att man inte tror på någon högre makt, och jag tror inte på någon gud liksom direkt. Funderar på att "bli" Wiccan, är det möjligt att vara det trotts att man tror på guden och gudinnan i en mer abstrakt och symbolisk bemärkelse, typ som att de symboliserar/är (är en del av) naturen? För jag håller med om mer eller mindre allt jag läst om Wicca, men en del av grejerna håller jag med om mer på ett abstrakt och symboliskt sätt, som sagt.Så, min fråga; Är det möjligt att vara Wiccan utan att tro på någon högre makt utan och istället ser guden och gudinnan som något abstrakt/naturen?
Man brukar säga att Wicca snarare är något man gör än något man tror på. Det som olika wiccaner främst har gemensamt är själva utövandet av religionen, de ritualer man utför, hur man vänder sig till gudomarna snarare än hur man tror på dem. Det finns inga regler om exakt vad man måste tro på som wiccan, och exakt hur man betraktar gudarna och andra företeelser inom religionen, som återfödelse, magi och så vidare, kan variera ganska mycket både från wiccan till wiccan och hos en enskild person genom hans eller hennes utveckling som wiccan.
Somliga anser att gudomarna bara är idéer, ett sätt för oss att förhålla oss till världen, och att de alltså bara finns i våra egna huvuden, eller kanske i någon sorts kollektivt undermedvetande som alla människor delar. Andra tror att de är helt fristående krafter som finns oberoende av om vi människor tror på dem eller ej. Somliga ser dem som stora och opersonliga symboler för en ännu mer ogripbar Gudomlighet, medan andra betraktar dem som tydliga personer som aktivt agerar i världen.
Jag var själv mer eller mindre ateist när jag först hittade Wicca. Jag hade svårt att tro på något ”övernaturligt” alls, men när jag upplevde ritualer tillsammans med andra, och det kändes som att de funkade för mig på något sätt, så bestämde jag mig för att helt enkelt strunta i ifall det jag upplevde kanske bara hände i mitt eget huvud; det kändes bra, helt enkelt, och synen på världen inom Wicca stämde överens med hur jag själv ville betrakta världen. Allteftersom jag samlade på mig fler rituella upplevelser förändrades min syn på det Gudomliga, så att jag så småningom kom att se gudarna som något som existerade utanför mig själv också, och numera betraktar jag dem som fristående entiteter.
Så för att sammanfatta svaret på din fråga: ja, det går alldeles utmärkt att vara wiccan på det sätt du beskriver, så länge man är öppen för att andra kan se det annorlunda, och att deras uppfattning är lika ”rätt” som din.
Kan man utöva "mörk"/"ond" Wicca om man gör "fel"? Jag vet att i häxkonst kan man utöva mörkt och ljust. Jag är väldigt intresserad och skulle vilja "prova på" Wicca som religion men vill inte att det ska gå snett och bli något dåligt eller ont.
Man brukar inom Wicca inte dela upp tillvaron i ”gott” och ”ont”. Visst finns det en massa saker som kan uppfattas som odelat bra eller dåliga, men ofta handlar det i första hand om vilket perspektiv man har. Wicca handlar mycket om att se både de ljusa och mörka sidorna av livet och världen; dag och natt, vinter och sommar, liv och död – där det ena alltid är en förutsättning för att det andra ska kunna finnas. För att nya varelser ska kunna födas och leva på jorden måste till exempel de som funnits tidigare åldras och dö.
Med detta sagt är det förstås fullt möjligt att göra saker som man själv och andra uppfattar som dåliga eller negativa inom Wicca liksom inom alla andra områden i livet. Så länge man dock har det wiccanska Rådet i bakhuvudet, ”Gör som du vill, om det ingen skadar” (som är just ett råd att försöka efterleva, inte en absolut regel) så bör man klara sig ganska bra. Magi är något som tar tid att lära sig, och jag tror inte det som nybörjare är möjligt att av misstag släppa loss någon sorts ”onda” krafter. Sånt händer bara på film. Så prova på bara, det viktiga är att du känner efter vad du verkligen vill, tar religionen på allvar, och tar ansvar för dina egna handlingar.
Hej, jag gör ett skolarbete och undrar om det finns några heliga skrifter inom wicca?
Nej, till skillnad från bokreligioner som Judendom, Kristendom och Islam har Wicca inga heliga skrifter. Både enskilda wiccaner och coven kan ha en så kallad Skuggbok (av engelskans ”Book of Shadows”) där man skrivit ner ritualer, recept och diverse magiska arbeten. Inom vissa traditioner kopieras denna bok från coven till coven, men man gör ofta egna tillägg i boken, och den fungerar snarast som en praktisk arbetsmanual och inte en text som betraktas som helig och måste följas bokstavligen.
Jag är ny inom Wicca och det intresserar mig väldigt mycket men jag förstår inte riktigt hur man kastar en cirkel? Hur gör man och vad ska man ha för redskap?
Man brukar vanligtvis kasta cirkeln anringen med en athame, en stav, ett svärd eller bara med handen. Du kan läsa lite mer om hur man gör här.
Hur samlar man på sig energier utanför en ritual? Och kan man påverka vädret med hjälp av elementen?
Jag antar att du vill veta hur man kan dra till sig magisk energi i vardagen, utanför det rituella sammanhanget. Egentligen är det ingen större skillnad, förutom att ritualen utgör en mer medvetet fokuserad plats och tid för energiarbete. Enklast är nog bara att visualisera energin i det föremål som du vill ta del av, och föreställa dig hur denna energi flödar in i din kropp och lagras där.
Det kan ju också hända att man påverkas och drar på sig diverse både bra och dåliga energier i sin vardag utan att medvetet söka upp dem, men jag skulle säga att de i så fall är betydligt mindre fokuserade och starka än det vi medvetet tar till oss. Dessa spridda, oönskade energier är en del av det vi gör oss av med under renandet i början av en ritual.
Vädermagi är en väletablerad form av rituellt arbete, och som med all annan magisk aktivitet kan den utformas på en mängd olika sätt. Att använda sig specifikt av elementen kan vara ett sätt, så svaret på din andra fråga är ja.
Jag är nyfiken på Wicca, men är även dragen till samisk och fornnordisk schamanism. Kan man blanda dessa tre? Finns de tre världarna med i ert tänkande? Kraftdjur och guider, går de ihop med era gudar och gudinnor, väsen och krafter?
Eftersom Wicca är en religion där man kan vända sig till gudomar och väsen från en mängd olika religioner och traditioner, så är det inga problem att kombinera den med schamanism av olika slag. Själva det rituella utövandet kan i stor utsträckning också anpassas efter vad varje enskild utövare känner fungerar bäst, och det är många som väver in schamanistiska tekniker. Det finns också många wiccaner som vänder sig till kraftdjur och guider.
Hur man betraktar världen kan variera ganska mycket från wiccan till wiccan, och det finns ingen enhetlig wiccansk föreställning om hur vår tillvaro är uppbyggd. Men de tre schamanistiska världarna är absolut en modell som många kan relatera till och använder sig av. Den har ju också en parallell i kelternas uppdelning i hav, land och himmel, som många wiccaner arbetar med.
Jag har två frågor:
1. Hur blir man medlem i rörelsen?
2. Vad är specifikt för just er rörelse?
1. Eftersom Wicca inte har någon central organisation som man kan bli medlem i, så finns det inte heller någon övergripande auktoritet som kan bestämma vem som får eller inte får kalla sig wiccan. Det finns en del wiccaner som anser att man bara kan bli wiccan genom att initieras i ett coven, men de flesta tycker att även solitärer har rätt att kalla sig wiccaner. Själv tycker jag att man bör ta reda på så mycket man kan om religionen, prova på att utöva den under en längre tid, och vara säker på att Wicca verkligen känns rätt, innan man börjar kalla sig wiccan.
För att bli medlem i en specifik tradition eller grupp krävs det att man dels är beredd att lägga ner den tid och energi som krävs för att delta i det rituella arbetet, och dels att resten av gruppen känner att man passar in i deras gemenskap. Ofta genomgår man någon form av ”testperiod” där både man själv och representanter för covenet kan känna av ifall man skulle funka som medlem, exempelvis genom att ses och diskutera religionen då och då under några månaders tid, eller i vissa fall genom deltagande i öppna ritualer. Du kan läsa mer om coven och solitärer här.
2. Du kan läsa om det som är specifikt för religionen under avsnittet Wiccas grunder.
Har ni några speciella mål att sträva efter som wiccan? Någonting som man hoppas på att uppnå? Och hur i så fall?
Det finns inget direkt enhetligt mål med Wicca, eftersom det är en så personlig religion som kan ha olika mening för olika utövare. Men allmänt sett vill nog de flesta wiccaner uppleva en personlig kontakt med gudomarna och med naturen. Att fira årshögtiderna är ett sätt att aktivt delta i årstidernas skiftningar, och ger på så sätt en nära koppling just till naturen. Jag tror det handlar mycket om att vilja ha ett aktivt och levande förhållande till den andliga eller gudomliga sidan av tillvaron. Man blir wiccan för att det känns bra och rätt, helt enkelt. Målet är då att alla som väljer att bli wiccaner ska kunna leva ett så tillfredsställande liv som möjligt, i harmoni med sin omvärld och med andra människor.
Wiccaner tror på reinkarnation, där vi ständigt återföds till nya liv i en evig cirkelgång, och döden bara är ett steg på vägen. Till skillnad från religioner med en linjär tidsuppfattning där det här livet kan ses som en förberedelse för evigt liv efter döden, som exempelvis Kristendomen, betraktas inom Wicca just det liv vi lever här och nu som syftet med vårt liv. Gudomarna finns i världen omkring oss, och målet är inte att lämna den fysiska världen bakom oss och nå fram till något bättre efter döden, utan att njuta av livet vi lever just nu.
Vad har wiccanerna för krav på sina medlemmar?
Eftersom Wicca inte har någon central organisation som man kan bli medlem i, så finns det inte heller någon övergripande auktoritet som kan bestämma vem som får eller inte får kalla sig wiccan. Det finns en del wiccaner som anser att man bara kan bli wiccan genom att initieras i ett coven, men de flesta tycker att även solitärer har rätt att kalla sig wiccaner. Det finns alltså ingen som kan ställa några allmänna krav som man måste leva upp till för att bli wiccan. Personligen tycker jag att man bör ta reda på så mycket man kan om religionen, prova på att utöva den under en längre tid, och vara säker på att Wicca verkligen känns rätt, innan man börjar kalla sig wiccan.
Vad gäller specifika coven eller traditioner kan det däremot finnas vissa krav för medlemskap. Om du går med i ett utbildande coven kommer mer erfarna medlemmar att lägga ner mycket tid och energi din utbildning, och motkravet blir då att du verkligen uppriktigt försöker lära dig och tar ansvar för det som förväntas av dig. Och eftersom alla i ett coven hjälps åt med både praktiska saker som matlagning och transporter, utbildning och rituella aktiviteter, så finns det förstås en förväntning på att alla tar ansvar för sin egen del i det arbetet. Du kan läsa mer om coven och solitärer här.
Kan man vetenskapligt analysera trosinnehållet i rörelsen, till exempel "The Book Of Shadows"? Om ja, hur?
Liksom alla andra religioner kan Wicca analyseras vetenskapligt ur en mängd perspektiv, till exempel teologiskt, religionshistoriskt eller idéhistoriskt, och det finns också ett stort antal studier tillgängliga både i bokform och som uppsatser eller avhandlingar. Eftersom ”The Book of Shadows” är ett dokument som varierar från grupp till grupp och ofta hålls hemlig, (även om Gerald Gardners ursprungliga bok mer eller mindre finns publicerad i sin helhet på många ställen) så är den definitivt ett lite komplicerat studieobjekt, men det finns mycket skrivet även om detta grunddokument inom religionen. Exempel på bra böcker är Ronald Huttons ”Triumph of the Moon” som ger ett historiskt helhetsperspektiv på den nyhedniska rörelsen, och Philip Heseltons böcker om Gerald Gardner. Om du söker på ”Wicca” eller ”paganism” på exempelvis Uppsatser.se så hittar du även ett antal uppsatser på svenska, med varierande fokus.
Varför finns Wicca nu? Hur kan det gå ihop med all naturvetenskap vi har i nutid? Går det ihop med naturvetenskapen eller handlar det om något helt annat?
Det finns ingen motsättning mellan Wicca och en modern vetenskaplig syn på världen. Som jag ser det handlar Wicca, och alla andra religioner också för den delen, om en annan aspekt av tillvaron än den rent materiella dimension som vetenskapen ägnar sig åt. Ett vetenskapligt synsätt är jättebra om man vill bota cancer, utforska Mars, ta reda på hur atomer fungerar eller vad som helst där man kan använda sig av en vetenskapligt systematisk metodik. Som wiccan betraktar man dock tillvaron som mer mångfacetterad än så. Man kan se det som att världen består av många mer eller mindre sammankopplade lager, där vetenskapen endast har förmågan att komma åt den materiella verkligheten. Som vi wiccaner ser det finns det även andliga dimensioner, med gudar och andra väsen, som också är viktiga att förhålla sig till. Vi människor existerar på alla dessa nivåer, och för att känna oss tillfredsställda i livet behöver vi (åtminstone de av oss som utövar någon form av religion) aktivt söka en koppling till alla dessa delar.
Exakt hur man betraktar sambandet mellan andlig och materiell verklighet varierar förstås från person till person, men de flesta wiccaner ser nog exempelvis gudomarna som någon form av medvetna individer som rör sig mer på det andliga än det materiella planet, även om de också kan utföra handlingar som får en materiell effekt. Man kan se det som att gudomarna agerar genom det vi uppfattar som naturlagar, till exempel. Eftersom det inte finns någon helig skrift inom Wicca som säger att världen skapats på ett visst sätt eller fungerar på ett visst sätt finns det heller inga fundamentalistiska wiccaner som hävdar någon sorts wiccansk sanning i motsättning till den vetenskapliga världsbilden.
I slutändan tror jag också det handlar om att vara ödmjuk inför omvärlden, att inse att vi aldrig kommer att veta allt (på det bevisbara sätt som ryms inom den vetenskapliga metoden) och att världen är så mycket mer komplex än vi någonsin kan förstå. Som wiccan använder man sig av den vetenskapliga världsbilden i sammanhang där den fungerar bäst, som när man går till doktorn, åker flygplan eller lagar sin dator. Och man använder en religiös världsbild just när man utövar sin religion, kommunicerar med gudomarna, eller kanske befinner sig i mer renodlat känslomässiga situationer.
I motsats till exempelvis fundamentalistisk Kristendom har Wicca alltså en ganska självklar plats i dagens samhälle, eftersom det är en religion som ger utlopp för det behov av gudomlig närvaro som så många människor upplever, utan att stå i vägen för en rationell och vetenskaplig syn på världen när en sådan behövs.
Jag vore jätteglad om du kunde svara på ett par frågor:
1. Finns det någon trosbekännelse?
2. Finns det olika riktningar inom Wicca?
1. Nej, det finns ingen trosbekännelse inom Wicca. Det finns inte ens någon gemensam standard för exakt vad man ska tro på, eller hur man ska se på de olika troselementen inom religionen. Det som olika wiccaner har gemensamt är i stället vad man gör, vilka gudomar man vänder sig till, vilka högtider man firar och hur man utför sina ritualer.
2. Det finns en massa olika inriktningar inom Wicca, och nya tillkommer hela tiden. De som tillhör den ursprungliga wiccanska traditionen kallas gardnerianer efter Wiccas grundare, Gerald Gardner. Men eftersom Wicca saknar central styrelse eller organisation finns det ingen som kan bestämma vem som får eller inte får kalla sig wiccan, och allteftersom religionen utvecklats har folk förändrat och format den på sätt som de själva finner mest meningsfulla, och på så sätt grundat nya traditioner. Du kan läsa lite mer om olika traditioner här.
Hur påverkas man som individ av att vara wiccan? Hur tänker man t.ex.?
Eftersom Wicca är en så pass individualiserad religion, som saknar krav på att man ska tänka eller tro på ett visst sätt, så är det svårt att ge ett generellt svar på den här frågan. Men jag skulle tro att de flesta wiccaner har ett ganska miljöinriktat kretsloppstänkande, där man betraktar både människor, djur och natur som delar i en större helhet. Eftersom man ser tiden och världen som cyklisk snarare än linjär blir det viktigt med saker som ekologisk hållbarhet. I synen på andra människor är man nog ganska öppen för att alla måste få leva sina egna liv som de vill, så länge de inte inkräktar för mycket på någon annans liv och vilja, i enlighet med det Wiccanska Rådet. Men annars skulle jag säga att wiccaner är som folk i allmänhet, och därför också kan ha en väldigt varierande syn på världen.
Finns det några spår eller ingredienser i Wicca som tyder på att den uppstod i vår tid?
Man kan numera med ganska stor säkerhet säga att Wicca skapades av engelsmannen Gerald Gardner runt 1950-talet. Det är möjligt att vissa rötter i religionen går längre tillbaka, men som den ser ut och utövas idag är Wicca inte äldre än så. Du kan läsa mer om Wiccas historia här.
Hej! Jag har en fråga jag har problem med och undrar om du kan svara på den. Hur är synen på moralfrågor och familjen, abort, homosexualitet, sex? Tack på förhand!
-Wicca har inga regler vad gäller sexualitet, och wiccaner anser i allmänhet att så länge alla inblandade parter är vuxna nog att fatta sina egna beslut och frivilligt deltar i en sexuell handling så är sexualiteten helt upp till varje enskild person. Wicca är dessutom en religion där sex betraktas som något positivt och ett uttryck för det Gudomliga, så den moraliserande inställning man hittar hos en del andra religioner förekommer inte alls i samma utsträckning. Det Wiccanska Rådet, ”Om det ingen skadar, gör som du vill”, gäller även sexuella handlingar och sexualitet i allmänhet. Wiccaner ser därför homosexuella på samma sätt som man ser alla andra människor; hetero-, bi-, trans- eller hur man nu väljer att definiera sig: som människor, helt enkelt. Hur man ser på familjen är också upp till var och en, och det finns ingen särskild familjestruktur som förespråkas inom Wicca i allmänhet. På samma sätt är det med synen på abort; det är upp till den enskilda personens samvete. Du kan läsa mer om den wiccanska synen på moralfrågor under Etik och moral.
Jag funderar på hur det går till om man inte längre skulle vilja vara wiccan? Är det bara att sluta i ett coven, om man skulle känna att detta var inget för mig?
Eftersom Wicca är en så pass öppen religion där utövandet definieras från grupp till grupp eller individ till individ, är det lätt att ”hoppa av” om man inte längre känner att religionen passar en. Det finns många personer, särskilt fristående utövare (så kallade solitärer), som kallar sig wiccaner i några år, för att sedan sluta utöva religionen, kanske för att övergå till någon annan inriktning. De som tagit steget att gå med i en grupp, ett coven, brukar ofta vara lite mer hängivna, men även här är det enkelt att lämna religionen. Man har förstås ett ansvar mot gruppen när det gäller praktiska frågor, som de plikter man tagit på sig för exempelvis utbildning eller organisation av ritualtillfällen, men Wicca innehåller inte något system för att hålla kvar medlemmar som inte längre känner sig hemma i religionen.
Det blir därför lite konstigt att ens prata om ”avhoppare” när det gäller Wicca. Man kan fritt lämna religionen när man vill, och de som gör det fortsätter med sina liv på det sätt de själva känner är bäst. Somliga går vidare till någon annan religion, medan andra upphör helt med sitt religiösa utövande. Det händer också att man byter inriktning inom Wicca, eftersom den personliga religiösa utveckling som varje utövare genomgår med tiden gör att man får ett nytt perspektiv. Det finns alltså inte alls samma fientliga inställning hos före detta wiccaner mot Wicca, som man kan hitta hos avhoppare från religioner med en mer sektlik organisationsform.
- Finns det några namn som är kopplade till Wicca eller som är vanliga inom Wicca?
- Finns det några symboler, djur, växter eller liknande som symboliserar Wicca?
- Sedan undrar jag också hur man kastar cirkeln, hur ser den ut? Är det ljus runt omkring eller visualiserar man cirkeln? Jättebra hemsida föresten, jag lär mig en massa!
- Jag antar att du menar namn på personer, som är vanliga inom Wicca. Många wiccaner väljer ju ett eller flera så kallade ”magiska namn” som man använder sig av i sin verksamhet som wiccan, antigen mer offentligt som på Wiccaforum eller så, eller mer privat bara för sig själv eller sina covenkamrater. Här handlar det då ofta om namn hämtade från gudomar eller mytologiska väsen och personer. Det är också mycket vanligt med namn kopplade till djur och natur.
- Det finns inga särskilda växter eller djur som symboliserar Wicca som helhet. Den vanligaste symbolen för Wicca är pentagrammet eller pentakeln, en femuddig stjärna omgiven av en cirkel, oftast med en av stjärnans spetsar riktad uppåt. Denna symbol används dock även av många andra religioner och är alltså inte alltid liktydig med Wicca. En annan vanlig symbol är den för den trefaldiga gudinnan, med nymåne, fullmåne och måne i nedan tillsammans, ungefär så här: )O(
- Exakt hur man kastar cirkeln varierar från person till person. Somliga tänder ljus runt cirkelns omkrets, men man brukar även visualisera den. Du kan läsa lite mer om cirkelkastandet här.
Hej, Wicca är verkligen nånting som jag känner passar mig spirituellt. Men jag vill inte låta det bli ett tvång med alla Wiccatraditioner och ritualer som många utövar. Jag vill tillbe gudinnan och guden på mitt eget sätt, och använda det som jag vill. Kan jag inte kalla mig häxa eller wiccan då, bara för att jag justerar om det lite?
Jag undrar också om man inviger sig till wiccan på något sätt, eller om man bara blir det för att man tycker det passar en.
Wicca är i och för sig en väldigt öppen religion där det är upp till var och en exakt vad man tror på och hur man väljer att utöva religionen. Det finns dock ett antal gemensamma drag som i stort sett alla wiccaner har gemensamt; om man tar bort större delen av dessa finns det inte så mycket poäng med att kalla sig wiccan längre, eftersom det man gör i så fall inte alls liknar det alla andra wiccaner sysslar med, och beteckningen då förlorar sin betydelse. Du kan läsa mer om vad jag anser utgör Wiccas grunder här.
En annan viktig aspekt av Wicca, som jag ser det, är just det rituella utövandet. Jag menar inte att ritualerna måste se ut på ett visst sätt (även om det finns en viss rituell struktur som de flesta wiccaner använder sig av i någon form), men i och med att Wicca är en religion som grundar sig i praktiskt utövande är det viktigt att man faktiskt utför någon form av rituella handlingar, och inte bara ser Wicca som en livsåskådning eller en tro. Man brukar säga att Wicca är något man gör, inte något man bara tror på.
Jag menar nu inte att man måste tillbe gudomarna på ett viss sätt för att kunna kalla sig wiccan (och i slutändan är det förstås helt upp till dig själv vad du vill kalla dig, det finns ingen som kan bestämma vem som får eller inte får kalla sig wiccan) men om du känner att det utövande som i stort sett alla som kallar sig wiccaner ägnar sig åt inte riktigt passar dig kanske du ska fundera på att kalla dig något annat, som exempelvis häxa eller helt enkelt bara nyhedning. Häxa och wiccan behöver ju inte alls vara samma sak; lite mer om det här. Det finns massor av människor som vänder sig till Gudinnan och Guden utan att vara wiccaner.
De flesta som väljer att bli wiccaner brukar markera sitt beslut och visa sin hängivenhet genom någon form av invignings- eller dedikeringsritual, som ibland också kallas självinitiering. Om man går med i ett coven genomgår man en initiering i samband med upptagandet i gruppen. Traditionellt brukar man säga att man ska ha provat på att utöva Wicca på allvar i ett år och en dag innan man genomför en sådan ritual, och jag tycker det även fungerar som en bra tumregel för hur länge man bör fundera på saken innan man börjar kalla sig wiccan.
Hej, jag håller på med ett skolarbete och jag undrar, vilken syn wiccaner har på människan. Tack :)
Människan betraktas inom Wicca som en del av naturen och omvärlden, utan att stå över andra levande varelser, med en nära koppling till både den materiella världen och den magiska/gudomliga världen, som inte heller betraktas som strikt åtskilda. Alla människor betraktas som lika värda, och synen på människan kan också förklaras genom Wiccas moraliska rättesnöre, det Wiccanska Rådet, som du kan läsa mer om under avsnittet om etik.
Hejsan, jag har varit wiccan i flera år och skulle vilja hitta ett coven i min närhet. Vet du vart man kan söka det?
De svenska coven jag känner till som vill vara öppna med att de finns står listade under Svenska coven. Ett annat alternativ för att hitta coven eller andra likasinnade är att leta på forum som Svenska Wicca eller Häxor i Fokus.
- Vad är er syn på kaffe, rökning och droger?
- Vad fick dig att välja Wiccareligionen?
- Finns det några skillnader på hur ditt liv såg ut innan du blev wiccan och hur det ser ut nu?
- Vilken är den viktigaste traditionen inom Wicca enligt dig och varför?
- Det finns inga generella regler inom Wicca för kaffe, rökning, droger eller liknande och det är upp till varje enskild wiccan vad man tycker om dessa saker. Inställningen till droger kännetecknas i allmänhet av vad det Wiccanska Rådet säger; var och en måste själv ta ansvar för att handla så att man varken skadar sig själv eller andra, och ta konsekvenserna för sina handlingar. Coven och andra grupper brukar vanligtvis ha sina egna regler mot droganvändande i ritualsammanhang (utöver den bägare med ritualvin man delar) eftersom ritualen är ett känsligt sammanhang där det är viktigt att alla verkligen är närvarande och vet vad de gör, men vad folk gör utanför ritualen är helt upp till var och en.
- Jag drogs från början till Wicca eftersom jag tilltalades av religionens syn på det gudomliga som både immanent och flerfaldigt, den nära kopplingen till naturen och det personliga förhållande till gudomarna som religionen bygger på. Jag gillade att det inte är en missionerande religion som försöker frälsa andra människor, och att man inte tror sig ha tillgång till den enda sanningen. Jag tilltalades också av synen på världen och tiden som cyklisk snarare än linjär, där allting föds, lever, dör och sedan återföds i en evig cirkelgång. Och jag uppskattade frånvaron av central organisation, en övergripande ledare eller en helig skrift som talar om hur man ska tro; i stället är religionen uppdelad i en mängd fristående och självstyrande traditioner och grupper.
- Bortsett från rent praktiska saker som att jag firar de åtta årshögtiderna och månarna, och har ett altare i mitt hem, så kan jag känna ett större lugn och fokus genom mitt utövande som wiccan. Jag har en tydligare känsla för vem jag är, och jag kan känna mig förankrad i världen och naturen på ett annat sätt.
- Tradition kan betyda två saker här; jag vet inte vilken du menar och svarar därför på båda. Om du menar tradition i betydelsen sedvänja eller praktik skulle jag nog säga att kontakten med gudomarna och naturen genom firandet av årshögtiderna är den viktigaste, eftersom det är denna praktik som ger oss wiccaner en tydlig och aktiv koppling både till den fysiska och den andliga värld vi lever i. Om du menar tradition i betydelsen traditionell inriktning inom Wicca så skulle jag inte påstå att det finns en enda tradition som är den viktigaste. Den gardnerianska traditionen är förstås den ursprungliga, som därför haft en stor betydelse, men en viktig aspekt av Wicca är just utrymmet för nya traditioner att uppstå och bidra till religionens allmänna utveckling. Något som jag däremot ser som mycket viktigt är just förekomsten av mer traditionellt initiatorisk Wicca, där kunskap och initiering förs vidare från coven till coven, eftersom dessa traditioner är nödvändiga för bevarandet och utvecklandet av de verkliga mysterierna inom religionen. Det solitära utövandet spelar förstås också en viktig roll, särskilt som alla inte har möjlighet att gå med i ett coven, men just det faktum att så många wiccaner väljer att bygga vidare på en initiatorisk tradition, vilken det än må vara, tror jag är viktigt för att man ska kunna nå ett verkligt djup i den rituella och religiösa upplevelsen.
Hej! Först och främst måste jag bara säga att den här sidan är jättebra, den har gett mig svar på massor med frågor sen jag nyligen började intressera mig för Wicca.
Dock undrar jag nu hur Wiccaner ser på spöken? Efter vad jag förstått så är eran tro angående döden att allt föds på nytt i evighet? Men någonstans läste jag att ni även tror på spöken/andar. Vilka är då dessa, varför finns spöken omkring oss?
Det finns ingen generell syn på spöken eller andar inom Wicca, och exakt vad folk tror om dessa saker varierar från wiccan till wiccan. Du har helt rätt i att i stort sett alla wiccaner tror på reinkarnation i någon form. Exakt hur man tror att det här med återfödelse fungerar kan dock också variera ganska mycket från person till person. Somliga tror att man återföds mer eller mindre oförändrad till en ny kropp, medan andra snarare ser det som att själva livsenergin går vidare när man dör, och sedan sprids ut i nytt liv utan att själva ”själen” bevaras. Man brukar också tro att vi genomgår en period av vila mellan återfödelserna, på en plats som brukar kallas Sommarlandet.
Det kan onekligen verka svårt att få ihop en tro på spöken eller döda människors andar med en tro på återfödelse. Men exempelvis kan man tänka sig att tid är något som ser ganska annorlunda ut för de döda än för oss levande; att tiden för dem är betydligt mer obestämd och flytande och inte all så linjär som den kan verka för oss. I så fall kan ”spökandet” helt enkelt vara något som de döda ägnar sig åt mellan återfödelserna, även om de kanske samtidigt, sett ur vårt perspektiv, också redan har återfötts.
Man kan också se det som att det vi uppfattar som spöken kanske inte alls är aktiva individer eller själar som återvänt efter döden, utan snarare någon sorts ekon eller skuggor av händelser och känslor som satt starka spår på en plats. Personen som vi uppfattar som ett spöke har i så fall för länge sedan återfötts, men det finns tillräckligt med spår kvar av den hon en gång var för att vi ska uppfatta det som att hon i någon mån fortfarande är där.
Finns det någon speciell ledare?
Nej. Wicca är en religion som är uppbyggd av en mängd olika traditioner, grupper och enskilda individer, och saknar central styrelse eller ledare. Varje enskild grupp (som kallas coven) leds av en översteprästinna och en överstepräst, men eftersom en grupp som mest brukar bestå av ett tjugotal personer och ledarskapet oftast sker i någon sorts konsensusform med övriga medlemmar har dessa personer ett ganska begränsat inflytande annat än på ett lokalt plan.
Hej, jag håller just nu på med ett skolarbete och jag blev lottad Wicca som jag blev väldigt glad över. Jag har några frågor som jag inte lyckats tolka eller hitta svar ur de texterna ni har lagt upp på hemsidan. Jag undrar om du har en annan tolkning på dessa frågor som jag hemskt gärna vill ha svar på.
- Vad tycker ni om homosexuella?
- Vad har ni för inställning till droger?
- Blir vissa medlemmar isolerade eller är det stor gemenskap inom covens?
- Wicca har inga regler vad gäller sexualitet, och wiccaner anser i allmänhet att så länge alla inblandade parter är vuxna nog att fatta sina egna beslut och frivilligt deltar i en sexuell handling så är sexualiteten helt upp till varje enskild person. Wicca är dessutom en religion där sex betraktas som något positivt och ett uttryck för det Gudomliga, så den moraliserande inställning man hittar hos en del andra religioner förekommer inte alls i samma utsträckning. Det Wiccanska Rådet, ”Om det ingen skadar, gör som du vill”, gäller även sexuella handlingar och sexualitet i allmänhet. Wiccaner ser därför homosexuella på samma sätt som man ser alla andra människor; hetero-, bi-, trans- eller hur man nu väljer att definiera sig: som människor, helt enkelt.
- Inställningen till droger kännetecknas också av vad Rådet säger; var och en måste själv ta ansvar för att handla så att man varken skadar sig själv eller andra, och ta konsekvenserna för sina handlingar. Coven och andra grupper brukar vanligtvis ha regler mot droganvändande i ritualsammanhang (utöver den bägare med ritualvin man delar) eftersom ritualen är ett känsligt sammanhang där det är viktigt att alla verkligen är närvarande och vet vad de gör, men vad folk gör utanför ritualen är helt upp till var och en.
- Samarbetet inom ett coven bygger på ett nära och intimt förhållande mellan medlemmarna, så i ett väl fungerande coven isoleras ingen. I stället ser man till att alla medlemmar aktivt deltar i covenarbetet, både i ritualen och vad gäller ansvar för andra aktiviteter, och ju närmare denna relation blir, desto mer framgångsrikt blir också det rituella och magiska arbetet. Somliga coven har ett bredare nätverk där man träffas utanför den rent religiösa verksamheten och där också familjemedlemmar och vänner deltar, medan andra fokuserar på ritualerna i första hand och bara träffas i samband med dessa. Men som sagt, något som alla fungerande coven har gemensamt är en nära gemenskap där alla är inkluderade.
Jag är ganska ny inom Wicca och har precis köpt en del verktyg/redskap och undrar hur man rengör dom från negativa energier på bästa sätt, och i vilken ordning som är mest passande?
Att rena verktygen innan man börjar använda dem handlar inte bara om att bli av med negativa energier, även om detta är en del av syftet, utan om att göra sig av med allt som kan tänkas ”hänga kvar” vid föremålen sedan tidigare och liksom nollställa dem inför den magiska användningen. Det finns många olika sätt att göra detta på, och hur noggrant man vill rena ett redskap kan också bero på vilken typ av redskap det handlar om.
Den traditionella metoden för renande inom Wicca är genom de fyra elementen: luft, eld, vatten och jord. Det enklaste sättet att använda dem på är det samma som när man renar cirkeln i inledningen till en ritual. Man lägger rökelse på rökelsekolet (eller tänder rökelsen om man använder pinnrökelse), för föremålet genom röken och säger något i stil med ”Jag renar denna stav med luft och eld” samtidigt som man visualiserar hur de oönskade energierna försvinner från föremålet. Sedan blandar man salt i vattnet, stänker lite på föremålet och gör likadant, fast med ”vatten” och ”jord” förstås.
Personligen tycker jag detta renande är fullt tillräckligt för de flesta föremål. Ibland kan man dock vilja göra något lite mer omsorgsfullt, kanske för att föremålet verkar ha dragit på sig extra mycket oönskade energier. Man kan till exempel gräva ner föremålet (förutsatt att det tål att grävas ner) under en bestämd tid, från fullmåne till nymåne till exempel, lägga det i rinnande vatten som exempelvis en bäck, eller låta det ligga ute i månskenet under en natt.
Efter renandet kan det vara bra att också göra någon form av invigning av redskapet, där man talar om för det vad det ska ha för syfte i fortsättningen, och presenterar det för gudomarna och de fyra elementen/riktningarna.
Hej! Jag hittade religionen Wicca för några månader sedan och kollade upp vad det var och blev intresserad. Så jag började göra ritualer som högtidsritualer och sånt. Min fråga är: Finns det någon butik (i närheten av Arvika, Karlstad eller Säffle) där man kan köpa redskap, örter?
Jag känner inte till exakt vilka butiker som finns i området; jag rekommenderar att du ställer frågan på ett forum som Svenska Wicca eller Häxor iFokus, så kan säkert någon som bor i trakten ge tips.
Vad har rörelsen för syn på världen och hur den skapades? Har den någon skapelsemyt, och hur ser den ut i så fall?
Det finns ingen gemensam skapelsemyt inom Wicca, och jag skulle tro att de flesta wiccaner tycker att de vetenskapliga teorierna om hur universum och jorden bildats räcker som förklaring. Det finns ingen konflikt mellan Wicca och modern vetenskap, även om man som wiccan också anser att gudarna på något sätt är verksamma i allt som händer.
Eftersom man inom Wicca ser tiden som en oändlig cirkelgång där allting föds, lever, dör och återföds igen, inte som en rak linje med en början och ett slut, så finns det liksom inte heller något behov av en skapelsemyt. Världen, Gudinnan och Guden har alltid funnits, och kommer alltid att finnas i en eller annan form, oavsett om just vår jord finns här eller ej. Eftersom Wicca är en decentraliserad religion där olika utövare kan ha ganska olika åsikter om det mesta har förstås ett antal personer och traditioner inom Wicca ändå skapat egna skapelsemyter, eftersom de känt behov av sådana, men det är som sagt inget som finns inom Wicca som helhet.
Hej! Jag håller på och skriver ett skolarbete om Wicca, och min fråga är - hur är Wiccarörelsen uppbyggd? Tack så mycket för en mycket bra sida!
Wicca är en religion utan central styrelse, där varje grupp eller enskild utövare själv bestämmer hur man vill utöva religionen. Det finns en mängd olika traditioner och inriktningar, och ingen kan bestämma exakt vad som är eller inte är Wicca. I stället brukar man definiera religionen genom att titta på vad de allra flesta av alla dessa olika inriktningar har gemensamt. Olika grupper organiseras på olika sätt, och grupperna är oftast ganska små, alltifrån 3 - 20 personer. Det finns de som har en helt platt organisation, där var och en har en röst i olika beslut. I andra fall fattas alla beslut genom konsensus. I coven som leds av en översteprästinna och en överstepräst har dessa det slutgiltiga ansvaret för beslut, men man brukar i största möjliga mån låta alla medlemmar vara med och bestämma. Du kan läsa mer om Wiccas struktur under Coven och solitärer.
Hur har Wicca påverkat dagens samhälle?
I Sverige är Wicca fortfarande en mycket liten religion, och kan knappast påstås ha påverkat samhället alls. I England och USA har religionen haft något större påverkan. Man kan anta att den bidragit till att skapa en större medvetenhet om att det finns alternativ till de stora monoteistiska religionerna, och därmed också till en större tolerans för religiösa olikheter och varierande trosåskådningar.
Wicca har också spelat en viss roll ur ett feministiskt perspektiv. När religionen kom till USA runt mitten av 1960-talet kom många nya traditioner att utvecklas i samverkan med just den framväxande kvinnorörelsen där. Många feminister såg häxan som en kraftfull symbol i kampen mot ett patriarkalt förtryck. Wicca erbjöd dessutom en möjlighet för kvinnor att finna en jämlik gudsbild, en kvinnlig representation av det Gudomliga i motsats till den patriarkala bild av gudomlighet som så länge framstått som det enda alternativet i västvärlden. I den mån ett religiöst perspektiv påverkade den moderna feminismens utveckling spelade Wicca alltså en roll, om än ganska begränsad.
Eftersom Wicca är en religion med starkt fokus på naturen har också många enskilda wiccaner och wiccanska grupper varit aktiva inom miljörörelsen, och den wiccanska synen på världen som levande och gudomlig stämmer väl överens med tanken om Gaiateorin, som haft inflytande på denna rörelse. Här handlar det nog dock mer om samstämmiga intressen snarare än att rörelsen tagit idéer och påverkats direkt av Wicca.
Jag har några frågor om Wicca som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Hur kan det påverka en persons liv att ha denna livsåskådning/tillhöra denna rörelse? Vilka konsekvenser kan det få för personens sätt att leva? Har livsåskådningen/rörelsen någon särskild syn på samhället? Hur många anhängare har rörelsen? Var i världen finns det flest anhängare? Är rörelsen representerad i Sverige?
Syftet med Wicca, som jag ser det, är att få kontakt med det Gudomliga, med naturens och världens gång, och leva ett tillfredsställande liv. Det bästa sättet att uppnå detta är att regelbundet utföra ritualer och fira årshögtiderna, vilket också innebär att man i någon mån måste planera sitt liv kring dessa högtider. En wiccansk livssyn brukar också innebära någon form av miljömedvetenhet, vilket inverkar på vardagslivet exempelvis genom att man handlar ekologiskt och försöker leva så miljövänligt som möjligt. Men det finns ingenting i Wicca som säger att man måste avskärma sig från den “vanliga” världen, ta avstånd från icke-wiccanska vänner eller förändra sitt liv på något annat sätt. Snarare är det nog så att varje wiccan utövar religionen olika beroende på hur hennes eller hans liv ser ut. Wicca är en religion som i stor utsträckning kan anpassas efter individens behov; livet styr över Wicca, snarare än tvärtom.
Du kan läsa lite om Wiccas förhållande till samhället under fråga 64.
Eftersom Wicca är en religion som både är uppsplittrad i en mängd olika traditioner och saknar central organisation är det svårt att veta hur många wiccaner det finns. Dessutom beror svaret förstås på hur man definierar vem som är wiccan. Olika gissningar baserade på mer eller mindre omfattande undersökningar och uträkningar hamnar på mellan några hundra tusen och uppåt några miljoner nyhedningar, varav en del kan räknas som wiccaner. Majoriteten finns då i USA och Storbritannien. Här är en länk med lite mer info. Sverige är Wicca fortfarande en väldigt liten religion, med uppskattningsvis några hundratal upp till kanske tusen utövare i hela landet, beroende på hur man räknar.
Jag håller på att göra en inlämning om Wicca och har därför lite frågor som jag hoppas du kan förklara, ganska kortfattat men ändå så man får en bra bild av det hela. Hur ser eran världsbild ut? Hur ser människosynen ut? Vad finns det för mål för människan och världen? Tänker tex. på att inom Buddismen tror man ju på att man återföds hela tiden, deras mål är ju att till slut bli en del av världssjälen, undrar om ni har några sådana mål?
Det är svårt att svara kortfattat på frågan om hur den wiccanska världsbilden ser ut. Du kan förhoppningsvis få en hyfsat uppfattning genom att läsa mitt inlägg om Wiccas grunder här på sidan. Människan anses inom Wicca vara en del av naturen och omvärlden, utan att stå över andra levande varelser, med en nära koppling till både den materiella världen och den magiska/gudomliga världen, som inte heller betraktas som strikt åtskilda. Alla människor betraktas som lika värda, och synen på människan kan också förklaras genom Wiccas moraliska rättesnöre, Det Wiccanska Rådet, som du kan läsa mer om under Etik.
Som jag skrev i föregående fråga tror wiccaner på reinkarnation, men inte riktigt på samma sätt som inom Buddhismen. Exakt hur man ser på återfödelse varierar från wiccan till wiccan, och det finns ingen generell syn på precis hur det fungerar. Många tror att man tillbringar en tid mellan reinkarnationerna på en plats som brukar kallas Sommarlandet. Vissa tror att vi återföds med en tydligt definierad själ, som kan minnas upplevelser från tidigare liv. Andra tror att vår livsenergi efter döden går vidare till en större helhet av nytt liv, och att den enskilda personen mer eller mindre försvinner när det nya livet blir till. I allmänhet brukar man dock inte, som inom Buddhismen, anse att syftet med återfödelsen är att så småningom ta sig ur reinkarnationscykeln och slippa återfödas. I stället är syftet att fortsätta leva de liv vi lever här och nu. Målet är inte att lämna den fysiska världen bakom oss och nå fram till något bättre i slutändan, utan att njuta av livet vi lever just nu.
Du kan läsa mer om skillnaden mellan Wicca och Buddhism under fråga 19.
Vad är målet/meningen med livet i Wicca?
Det finns inget direkt enhetligt mål med Wicca, eftersom det är en så personlig religion som kan ha olika mening för olika utövare. Men allmänt sett vill nog de flesta wiccaner uppleva en personlig kontakt med gudomarna och med naturen. Att fira årshögtiderna är ett sätt att aktivt delta i årstidernas skiftningar, och ger på så sätt en nära koppling just till naturen. Jag tror det handlar mycket om att vilja ha ett aktivt och levande förhållande till den andliga eller gudomliga sidan av tillvaron. Man blir wiccan för att det känns bra och rätt, helt enkelt. Syftet är då att alla som väljer att bli wiccaner ska kunna leva ett så tillfredsställande liv som möjligt, i harmoni med sin omvärld och med andra människor.
Wiccaner tror på reinkarnation, där vi ständigt återföds till nya liv i en evig cirkelgång, och döden bara är ett steg på vägen. Till skillnad från religioner med en linjär tidsuppfattning där det här livet kan ses som en förberedelse för evigt liv efter döden, som exempelvis Kristendomen, betraktas inom Wicca just det liv vi lever här och nu som syftet med vårt liv. Gudomarna finns i världen omkring oss, och målet är inte att lämna den fysiska världen bakom oss och nå fram till något bättre efter döden, utan att njuta av livet vi lever just nu.
Hej, jag har en vän som tycker jag slår mina cirklar på ett konstigt sätt, hur gör andra, hur gör du? Då jag själv inte tycker det är konstigt, utan det funkar bra för mig. Men hur gör andra, finns det någon "fast" sätt att slå en cirkel på? Tack på förhand, underbar hemsida förresten!
Det finns inga regler för hur man ska kasta en cirkel, och olika grupper och utövare gör det på olika sätt. Generellt kan man säga att cirkelkastandet handlar om att rikta magisk energi på så sätt att den formar en cirkel (eller en sfär egentligen) som omsluter det område där ritualen genomförs, med det främsta syftet att fungera som en behållare för de krafter man använder sig av i ritualen. I någon mån kan cirkeln också fungera som ett skydd för att stänga ute det man inte vill ha in i ritualen.
Exakt hur man kastar cirkeln varierar som sagt. De flesta använder en athame eller stav som de håller i ena handen, riktad antingen uppåt eller mot marken, genom vilken de riktar energi medan de går medsols runt cirkeln. Är man flera deltagare kan man gå runt cirkeln tillsammans hand i hand och kasta den på så sätt. Det viktiga är att man hittar ett sätt som man själv känner fungerar. Det enda som kan ses som en mer eller mindre etablerad regel är att cirkelkastandet i stort sett alltid sker medsols.
Jag och en kompis gjorde en gång ett arbete om Wicca i gymnasiet. Vi har pratat vidare om det vid några tillfällen att det skulle vara spännande och intressant att närvara vid en fullmåneceremoni nån gång (eller någon annan ceremoni såklart men fullmåne är vad vi pratat om). Är det möjligt?
I allmänhet brukar wiccanska coven inte tillåta att utomstående närvarar vid ritualer, eftersom det rituella arbetet kräver en nära och intim samverkan där alla känner och litar på varandra. Det finns även öppna firanden av både årshögtider och månar, men dessa är ofta mer allmänhedniska än specifikt wiccanska, och de är ganska sällsynta i Sverige eftersom det finns så få utövare här. Bästa ställena att leta efter öppna firanden är nog forum som Svenska Wicca eller något av de pubmoot som finns runtom i landet.
Hur kan man utifrån religionen anta att wiccaner ofta är feminister ? Utveckla gärna svaret.
En grundläggande aspekt inom Wicca är synen på kvinnor och män som jämställda och lika mycket värda. Det Gudomliga betraktas som uppdelat i Gudinnan och Guden (och dessutom oftast en mängd namngivna gudinnor och gudar), två lika viktiga krafter vars samspel bygger upp världen och skapar nytt liv. Detta återspeglas i gruppstrukturen, där varje coven leds av en översteprästinna och en överstepräst, som har lika viktiga roller i gruppen. Jag skulle säga att Wicca som helhet är en feministisk religion, just på grund av strävan efter jämställdhet. Om man som wiccan har ett genomtänkt förhållande till religionens grundläggande teologi faller det sig naturligt att vara feminist, som jag ser det.
På samma sätt som feminismen egentligen handlar om att uppnå jämlikhet mellan kvinnor och män snarare än att endast betona kvinnors rättigheter, har Wicca lika mycket utrymme för män som för kvinnor, och utgör en fungerande struktur där personer av båda könen kan samarbeta på lika villkor. Det finns en stor öppenhet för att alla människor behöver leva sina liv på det sätt som passar just dem bäst, och man respekterar allas rättighet att göra sina egna val. Detta innefattar även relationen mellan kvinnor och män, både på ett lokalt och ett mer globalt plan.
Nu innebär detta förstås inte att alla wiccaner faktiskt är feminister, och historiskt sett har Wicca också haft en del ganska patriarkala drag. Men religionen har också spelat en viss roll inom den feministiska rörelsen, som i sin tur också påverkat Wicca så att religionen i allmänhet blivit mer feministiskt inriktad än den var från början.
När Wicca kom till USA runt mitten av 1960-talet kom många nya traditioner att utvecklas i samverkan med just den framväxande kvinnorörelsen där. Många feminister såg häxan som en kraftfull symbol i kampen mot ett patriarkalt förtryck, och de teorier om Wiccas ursprung som gudinneinriktad häxreligion, som numera i allmänhet anses felaktiga, upptogs ganska okritiskt. För en stor del av denna rörelse handlade det inte i första hand om religionsutövande, utan mer om häxan som positiv självbild, som fri kvinna. Wicca erbjöd dessutom en möjlighet för kvinnor att finna en jämlik gudsbild, en kvinnlig representation av det Gudomliga i motsats till den patriarkala bild av gudomlighet som så länge framstått som det enda alternativet i västvärlden. En framträdande gestalt inom feministisk Wicca var Z Budapest, som skapade en dianisk tradition som endast vände sig till Gudinnan och endast inkluderade kvinnor.
Generellt kan man anta att de feministiska strömningarna bidrog till att Wicca som helhet blev mer jämlikt, och på längre sikt fick ett sundare förhållningssätt till de annars bitvis ganska stereotypa könsrollerna.
Ser ett wiccanskt bröllop annorlunda ut från ett vanligt bröllop? Är det någonting speciellt man gör?
Du kan läsa lite om hur ett wiccanskt bröllop (som brukar kallas ”handfästning”) går till under fråga 31.
1. Hur utför man magi?
2. Kan jag få fakta om Guden och Gudinnan? Finns det andra namn på dom? Har dom olika egenskaper? Vad tror man på med guden och gudinnan?
3. Vad händer när man dött?
4. Vad gör häxor/wiccaner?
Generellt sett är det bra att leta runt lite på sidan innan man ställer frågor, eftersom svaren på det du undrar över finns att hitta där redan. Så jag svarar bara helt kortfattat:
1. Du kan läsa om magi här, och ritualer här.
2. Här är ett avsnitt om Gudinnan och Guden.
3. Du kan läsa om hur man ser på döden som wiccan under fråga 81.
4. Här är en introduktion till Wiccas grunder, och här är en text om skillnader och likheter mellan Wicca och häxkonst. Vad man gör som wiccan kan du lära dig mer om genom att läsa alla de olika avsnitten här på Wicca.nu.
Hej, jag gör ett arbete i skolan om Wicca. Vi ska göra en redovisning och har haft mycket hjälp av er sida, men en sak som vi fortfarande inte vet och undrar är varför blir man wiccan? Tack så mycket för en mycket bra sida!
Fint att du gillar sidan! Exakt varför man blir wiccan varierar förstås från person till person, men många brukar säga att det kändes som att de kommit hem när de upptäckte Wicca; här fanns en religion uppbyggd kring det som man kände att man själv trott på hela tiden utan att inse att det fanns andra som trodde likadant.
Personligen tror jag att vi människor i allmänhet har ett grundläggande behov av någon form av kontakt med en gudomlig eller andlig del av verkligheten. För de flesta i Sverige och i västvärlden i allmänhet framstår de stora monoteistiska religionerna, Judendom, Islam och framför allt Kristendom, som de enda alternativen för att hitta denna kontakt. Samtidigt finns det många som inte alls känner sig bekväma med bilden av en gud som anses allsmäktig, dömande och står för den ”enda sanna vägen”, med en tro som detaljstyrs via dogmatiska böcker, eller ceremonier där all kontakt med det gudomliga sker genom en präst.
Wicca utgör här ett jämlikt alternativ, där det gudomliga är både kvinnligt och manligt, där man samarbetar kring vad man gör snarare än att fastslå exakt vad var och en måste tro på, där alla är aktiva deltagare i ritualen, där man fokuserar på naturen och vårt liv här och nu i stället för frälsningen till ett liv efter döden. Wiccaner anser inte att deras religion är den enda rätta vägen, och det finns en stor öppenhet för var och en att själv utforma sin religiösa praktik utan någon central styrelse eller upphöjd ledare som talar om vad gudarna vill att vi ska göra.
Det finns också utrymme för var och en att fokusera på det man själv känner är viktigt inom Wicca. Somliga dras till religionen på grund av kopplingen till naturen, medan andra är mer intresserade av de magiska aspekterna eller den direkta kontakten med gudarna. I slutändan tror jag att man blir wiccan av samma anledning som man söker sig till vilken religion som helst; man känner att det finns en gudomlig sida av verkligheten, och man behöver ett sätt att komma i kontakt med denna gudomlighet.