Här kan du läsa svar på frågor från sidans besökare. Om du undrar över något och inte hittar svaret här på sidan, skicka gärna in en fråga själv via länken till vänster!
Hej! Jag arbetar med ett skolarbete om Wicca och undrar om ni har några övergångsriter t.ex. från ungdom till vuxen eller liknande?
De viktigaste övergångsriterna inom Wicca generellt sett är namngivningsritualer, handfästningar (bröllop), begravningar och initieringsritualer. Men det finns också stort utrymme för varje enskild wiccan, grupp eller tradition att utforma de ritualer som man själv känner behov av. Det händer att man utför ritualer för att markera viktiga steg i livet där man går från en fas till en annan, och övergången från ungdom till vuxen är ett sådant exempel. Om du vill hitta exempel på specifika ritualer rekommenderar jag att du letar i Internet Book of Shadows, eller googlar exempelvis ”Wiccan coming of age ritual”.
Jag sover så fruktansvärt dåligt under fullmånen. 2 dagar innan och typ 2 dagar efter är jag som en stor zombie som bara går runt. Sover kanske 4-6 timmar per natt. Vrider mig och vänder. Vad anser ni wiccaner om fullmånen och dess kraft? Varför sover jag så dåligt?
Fullmånen betraktas inom Wicca främst som en representation av Gudinnan, där de tre faserna nymåne, fullmåne och mörkmåne kopplas samman med hennes aspekter som Jungfrun, Modern och Den Gamla. (Du kan läsa mer om Gudinnan här.) Månhögtiderna är också de tillfällen då man som wiccan främst vänder sig just till Gudinnan. Så månens kraft kopplas i hög grad samman med henne.
Olika personer kan påverkas på olika sätt av månfaserna, och det finns ingen standardteori inom Wicca om varför vissa kan drabbas av sömnproblem eller liknande. Jag skulle rekommendera att du letar på nätet efter andra med liknande problem för att hitta en lösning. Om du frågar på ett forum som Svenska Wicca eller Häxor iFokus hittar du säkert någon som upplevt liknande saker. Det här problemet har ju inte specifikt med Wicca att göra; fullmånen spelar en viktig roll i en massa olika religioner och traditioner.
Jag och min sambo hade tänkt gifta oss, och jag har en del frågor om ceremonin. Jag är wiccan men min sambo är det inte, hur påverkar det här bröllopsceremonin? Finns det någon ceremoni där man inte behöver en präst/prästinna? Jag tillhör inte ett coven och känner inga andra praktiserande wiccaner. Kan jag officiera själv?
En wiccansk vigsel brukar kallas ”handfästning”, eftersom den rituella handling som fullbordar giftermålet oftast är att man binder samman brudparets händer. Det finns ingen standardceremoni, och det är upp till var och en, i samråd med andra deltagare som exempelvis vigselförrättare, översteprästinna och -präst etc. att utforma ritualen. Så länge båda parter är med på det hela finns det inget krav att båda måste vara wiccaner.
Du kan alltså själv utforma en ritual som inte inkluderar en officierande prästinna eller präst, och själv sköta den biten. Du kan också försöka hitta ett coven med en prästinna eller präst som är villig att ställa upp i den rollen i den trakt där du bor; du hittar kontaktinformation till de coven jag känner till här. Idéer och exempel på handfästningsritualer kan du hitta om du googlar ”handfasting”. Ett bra ställe att börja leta kan vara i Internet Book of Shadows.
Jag gör ett arbete i skolan om Wicca och jag undrar om det finns avhoppare inom rörelsen och varför de hoppade av, och vad händer med dem som hoppar av? Du kanske inte vet detta men skulle vara bra om du hade en aning i alla fall. :) Sen undrar jag hur nya anhängare värvas och ifall det förekommer värvningar ofta?
Wicca är en religion med många olika inriktningar och traditioner, som saknar central organisation. Den består i stället av en massa små, enskilda grupper och individer, som alla själva bestämmer hur de vill utöva religionen. Man anser inte heller att man har tillgång till någon sorts ”enda sanning” om det Gudomliga, eller att Wicca är den enda rätta religionen, som alla borde tillhöra. Wicca är därför inte en missionerande religion. Värvning förekommer i väldigt liten grad; intresserade personer söker sig självmant till religionen, och dess utövare kan då erbjuda information och utbildning, som i de flesta fall är gratis.
Eftersom Wicca är en så pass öppen religion där utövandet definieras från grupp till grupp eller individ till individ, är det lätt att ”hoppa av” om man inte längre känner att religionen passar en. Det finns många personer, särskilt fristående utövare (så kallade solitärer), som kallar sig wiccaner i några år, för att sedan sluta utöva religionen, kanske för att övergå till någon annan inriktning. De som tagit steget att gå med i en grupp, ett coven, brukar ofta vara lite mer hängivna, men även här är det enkelt att lämna religionen. Man har förstås ett ansvar mot gruppen när det gäller praktiska frågor, som de plikter man tagit på sig för exempelvis utbildning eller organisation av ritualtillfällen, men Wicca innehåller inte något system för att hålla kvar medlemmar som inte längre känner sig hemma i religionen.
Det blir därför lite konstigt att ens prata om ”avhoppare” när det gäller Wicca. Man kan fritt lämna religionen när man vill, och de som gör det fortsätter med sina liv på det sätt de själva känner är bäst. Somliga går vidare till någon annan religion, medan andra upphör helt med sitt religiösa utövande. Det händer också att man byter inriktning inom Wicca, eftersom den personliga religiösa utveckling som varje utövare genomgår med tiden gör att man får ett nytt perspektiv. Det finns alltså inte alls samma fientliga inställning hos före detta wiccaner mot Wicca, som man kan hitta hos avhoppare från religioner med en mer sektlik organisationsform.
Hur ser Wiccarörelsen ut i dagens samhälle? Hade aldrig hört talas om Wicca förut, så är det en stor rörelse som många ingår i?
För att vara en minoritetsreligion är Wicca förhållandevis stor i engelskspråkiga delar av världen, särskilt i USA och England. Men i Sverige är det fortfarande en väldigt liten religion, med uppskattningsvis några hundratal upp till kanske tusen utövare i hela landet, beroende på hur man räknar. Du kan läsa lite mer under Fråga 86.
Var kan jag finna, köpa en graal, bägare för ceremonier?
Såvitt jag vet är det väldigt ovanligt att man kallar den rituella bägaren inom Wicca för ”graal”. Vanligtvis säger man just bägare.
Bägaren kan vara i princip vilket glas som helst som man tycker passar. Somliga har en enkel mugg i keramik, andra använder vinglas, och åter andra skaffar dekorerade metallbägare. Personligen föredrar jag en bägare i klart glas, eftersom det gör att man kan se ritualdrycken (som man lämpligen väljer med tanke på ritualtillfället, där då färgen kan spela roll), och i motsats till en metallbägare inte påverkar smaken. Rödvin i en tennbägare kan få en aningen bitter smak.
Det finns gott om butiker på nätet som säljer bägare speciellt avsedda för ritualer; Google är ett bra sätt att hitta dem. Annars rekommenderar jag att du letar på loppmarknader efter något som känns rätt, eller helt enkelt i en affär som exempelvis säljer glashantverk.
Hej! Det här är en mycket bra sida med mycket information med bra och enkel layout osv. Väldigt intressant läsning! Jag har för övrigt fått en väldigt stor respekt för er religion på grund av att den är så fri, att den inte missionerar och att den står så nära naturen. Min fråga är hur den generella synen på Ateism är inom Wicca, hur tungt väger tron på en Gud och en Gudinna?
Tack, roligt att du gillar sidan! Eftersom jag tycker din fråga är intressant, och den knyter an till min egen utvecklig som wiccan, så blir det här ett ganska långt svar.
Tron på Gudinnan och Guden, och ofta även en mängd namngivna gudomar från olika panteon, är absolut central inom Wicca. Gudomarna är de krafter vi vänder oss till under våra ritualer, och ett huvudsyfte med själva religionen är just att uppnå en personlig och nära kontakt med dessa gudomar.
Exakt hur varje enskild wiccan tror på gudomarna kan dock variera ganska kraftigt, både från person till person, och även för en och samma individ beroende på var man befinner sig i sin utveckling som wiccan. Det finns ingen helig skrift inom Wicca som förklarar gudarnas innersta natur, vad de egentligen är, och hur vi ska tänka oss dem. De gemensamma grunderna inom Wicca handlar mer om vad vi praktiskt gör för att närma oss gudarna; vad vi tro att gudarna är måste var och en själv ta ställning till.
Ett exempel som ligger nära till hands är min egen bakgrund: när jag först hittade Wicca var jag ateist. Jag kände en tillräckligt stark dragning till religionen för att vilja lära mig mer och prova på att utöva den, men samtidigt hade jag väldigt svårt att tro på en gudomlig eller andlig kraft utanför mig själv. Jag löste detta genom att helt enkelt tänka ”Det är mycket möjligt att allt som jag upplever här bara händer i mitt eget huvud, men det funkar för mig och får mig att må bra. Jag kan lika gärna fortsätta att agera som om det verkligen händer på riktigt, och försöka vara öppen för att saker kan existera även om de inte passar in i min nuvarande världsbild”.
Allt eftersom jag samlade på mig allt fler ritualupplevelser och erfarenheter, och jämförde dessa med andra wiccaners upplevelser, så kom min uppfattning gradvis att förändras. Till att börja med såg jag gudomarna som någon sorts arketyper eller manifestationer av ett kollektivt undermedvetet, men med tiden kom jag att se dem som alltmer fristående, och numera betraktar jag varje enskild gudom som en mer eller mindre fristående individ. Jag har alltså gått från en ateistisk till en polyteistisk världsbild.
Hela denna process tog mig ungefär tio år, och jag är fortfarande inte helt tvärsäker på hur Gudomligheten egentligen ser ut. På sätt och vis använder jag fortfarande min inledande utgångspunkt: att tro på en massa olika gudar funkar för mig, så det spelar egentligen ingen roll ifall denna tro har sin grund i en objektiv verklighet eller ej. Denna inställning gör även att jag är öppen för att jag inte har tillgång till den enda sanningen, och att andra människor som tillhör andra religioner kan ha en lika giltig bild av vad Gudomlighet innebär.
Wicca är alltså en religion där tron på Gudinnan och Guden är central, och utgör grunden för det rituella utövandet. Men eftersom det inte finns några krav på exakt hur man ska tro på dem, så kan wiccaner med väldigt olika bild av vad det Gudomliga egentligen är utöva Wicca tillsammans. Det vi har gemensamt är vad vi gör; sedan är det upp till var och en hur man resonerar kring vad dessa handlingar egentligen innebär. Det är fullt möjligt att passa in ett ateistiskt synsätt i denna mall, så länge man är villig att tänka på sin ateism i termer av gudomlighet och magi, är öppen för att man kanske inte vet hela sanningen om hur världen ser ut, och också är beredd att ändra åsikt om det behövs.
Jag undrar hur Wicca grundades? Varför grundades den?
Wicca grundades på 1950-talet i England, av en man vid namn Gerald Gardner, som hävdade att han upptäckt en uråldrig häxreligion. Idag vet vi att detta förmodligen inte var sant, men eftersom religionen visat sig fungera så bra för så många människor sedan dess ses inte detta som något direkt problem. Exakt varför religionen grundades är svårt att säga, men jag tänker mig att både grundandet och spridningen av Wicca beror på ett allmänt behov av en öppen och polyteistisk religion med anknytning till naturen och människans dagliga liv, i ett västerländskt samhälle dominerat av dogmatisk monoteism. Du kan läsa mer om Wiccas historia här.
Hej, jag har två frågor:
1. Är Wicca en sekt eller en religion?
2. Om det är en sekt respektive religion vad är det som visar på detta?
Tack i förhand!
1. Wicca är en religion.
2. Det finns flera olika definitioner av vad en sekt egentligen är, men vanligtvis brukar man säga att det handlar om en grupp människor som delar en bestämd ideologi eller tro, och som ofta i någon mån befinner sig i konflikt med de personer som inte är en del av sekten. Wicca, å andra sidan, är en väldigt varierad rörelse utan central organisation, uppbyggd av en massa olika individer och mindre grupper, som alla själva bestämmer vad de vill göra och tro på. Det som gör att Wicca ens kan kallas en religion, och inte en samling olika religioner, är att majoriteten av de som kallar sig wiccaner ändå har ett antal grundläggande drag gemensamt. Exakt hur man förhåller sig till dessa grunder kan dock variera en del. (Du kan läsa mer om Wiccas grunder här.)
Om man använder en bred definition av ordet ”sekt” skulle man kanske kunna hävda att ett enskilt coven är en sekt. Men eftersom populära definitioner av vad en sekt är oftast brukar innefatta någon sorts kontroll över medlemmarna, att man avskärmar sig från omgivningen, eller att man ser sig själva som en elit i förhållande till resten av samhället, så stämmer detta dåligt överens även med hur ett coven fungerar. I och med att Wicca är en religion som uppmuntrar till självständigt tänkande och ifrågasättande, bygger på personligt ansvar och inte utövar ekonomisk kontroll över medlemmarna, så tror jag att risken för sektliknande beteende inom enskilda coven är ganska liten.
Jo, jag och en vän håller på med ett skolarbete och vi undrar om det finns några krav för att bli wiccan? Tack på förhand, och tack för en fantastiskt bra hemsida! :)
Roligt att ni gillar sidan! Eftersom Wicca inte har någon central organisation som man kan bli medlem i, så finns det inte heller någon övergripande auktoritet som kan bestämma vem som får eller inte får kalla sig wiccan. Det finns en del wiccaner som anser att man bara kan bli wiccan genom att initieras i ett coven, men de flesta tycker att även solitärer har rätt att kalla sig wiccaner. Personligen tycker jag att man bör ta reda på så mycket man kan om religionen, prova på att utöva den under en längre tid, och vara säker på att Wicca verkligen känns rätt, innan man börjar kalla sig wiccan. Traditionellt sett brukar man säga att man ska ha utövat religionen i ett år och en dag innan man kan kalla sig wiccan.
Vad gäller specifika coven eller traditioner kan det däremot finnas vissa krav för medlemskap. Man kan till exempel inte kalla sig gardnerian om man inte blivit initierad i ett gardnerianskt coven. Ni kan läsa mer om coven och solitärer här.
Hej, jag undrar hur finansieringen fungerar inom Wicca, betalar varje medlem en avgift för att få vara med eller hur funkar det? Skulle vara spännande om du nämnde lite om wiccaners relation till sin familj om familjen inte är wiccaner!
Wicca har ingen central organisation som man kan bli medlem i. I stället är religionen uppbyggd av en massa små lokala grupper, så kallade coven, och av enskilda, solitära wiccaner. Det kostar vanligtvis ingenting att bli medlem i ett coven. De allra flesta wiccaner anser inte att man ska ta betalt för att lära ut Wicca. Den enda kostnad medlemskapet kan medföra är de gemensamma utgifter som gruppen kan ha för exempelvis ritualutrustning som ljus och rökelse, eller kanske en hyrbil om man vill åka någonstans tillsammans för att fira en högtid. Kostnaden brukar då delas upp rättvist mellan medlemmarna. Du kan läsa mer om coven här.
Eftersom Wicca fortfarande är något ganska nytt och ovanligt i Sverige, och alltså en religion som de flesta valt själva och inte fötts in i, så är det också väldigt vanligt att wiccaner har familjemedlemmar som inte är wiccaner. Hur man förhåller sig till detta varierar från person till person. En person med fundamentalistiskt kristna föräldrar väljer kanske att helt enkelt inte berätta för dem att hon är wiccan. Någon med mer förstående familjemedlemmar kan välja att vara mer öppen. Eftersom Wicca inte är en missionerande religion, som anser att man har den enda sanningen som alla borde tro på, så behöver man som wiccan inte heller känna att alla som står en nära måste tro likadant. Många wiccaner ser sin religion som något väldigt privat, och berättar bara om den för vänner som man har en riktigt nära relation till; ofta är det på samma sätt med familjemedlemmar.
Hej, jag undrar hur vardagslivet ser ut för en wiccan, och om det är några vardagsritualer förutom de som är kopplade till månens olika faser?
En wiccans vardagsliv kan se ut lite hur som helst, beroende på hur mycket man vill göra religionen till en aktiv del av vardagslivet. De flesta wiccaner gör en del saker som inte har specifikt med religionen att göra, men som ändå kan hänga ihop med en wiccansk syn på omvärlden, som att handla ekologiskt, källsortera, etc. Vad gäller ritualer firar somliga wiccaner endast årshögtiderna och fullmånarna, medan andra även firar ny- och mörkmåne.
Utöver detta finns det inga standardritualer som alla wiccaner utför, utan det är upp till var och en hur man vill väva in religionen i vardagen. Många mediterar några gånger i veckan eller dagligen. Man kan ha ett aktivt altare som man dekorerar och förändrar beroende på årstiden på årstid, månfasen eller andra händelser i livet, och som leder tankarna till gudomarna varje gång man ser det under dagen, där man kanske också utför en enklare morgon- eller kvällsritual varje dag.
Hur mycket plats Wicca tar i vardagslivet kan också variera med tiden, beroende på hur mycket tid familj, jobb och andra aktiviteter upptar, eller hur mycket behov man känner av att ha en daglig, aktiv kontakt med gudarna.
Hej! Jag undrar om det finns några typiska saker för en wiccan? Sedan undrar jag också vad deras motiv är?
Jag är inte säker på om jag förstår riktigt vad du menar med ”typiska saker”, men om det är särskilda rituella redskap och föremål du tänker på så hittar du en lista här. Ifall du menar de saker man specifikt brukar tro på som wiccan så kan du läsa mer under avsnittet Wiccas grunder.
Motivet för att bli wiccan varierar förstås från person till person, men många brukar prata om en känsla av närhet till naturen, som man uppfattar som helig, levande och något man vill vara en aktiv del av. Wicca är en religion som bygger på en nära och direkt kontakt med en mängd gudomar, utan dogmatiska regler som man måste följa. Jag tror att väldigt många människor känner att det finns en gudomlig kraft som uppfyller världen, och som man också kan känna en längtan efter att aktivt kommunicera med. Samtidigt känner sig många obekväma med den stela, monoteistiska bild av denna gudomlighet som exempelvis olika former av Kristendom erbjuder. Wicca ger folk möjligheten att hitta en mer personlig relation till en gudomlighet som man kan forma sin egen uppfattning kring exakt hur den ser ut, snarare än att blint vara tvungen att tro på någon annans beskrivning av vad Gud är.
I slutändan är Wicca helt enkelt ett sätt att hitta fram till den del av livet som hänger ihop med upplevelsen av en andlig eller gudomlig aspekt av tillvaron, och som många människor har ett behov av för att känna sig tillfredsställda och lyckliga i sitt vardagsliv.
Jag undrar lite över hur Wicca ser på livet efter döden och vad som händer med kroppen? Utför man någon slags ritual? Tack på förhand!
Wiccaner tror i allmänhet på reinkarnation i någon form. Man utför begravningsritualer när någon dött, men det finns inget bestämt standardformat för hur en sådan ritual ser ut. Jag har fått frågor om det här tidigare: du kan läsa mer om döden inom Wicca under fråga 81, och om begravningar under fråga 28.
Hej! Jag undrar vilken utbredning Wicca har och hur många anhängare som finns?
Eftersom Wicca är en religion som både är uppsplittrad i en mängd olika traditioner och saknar central organisation är det svårt att veta hur många wiccaner det finns. Dessutom beror svaret förstås på hur man definierar vem som är wiccan. Olika gissningar baserade på mer eller mindre omfattande undersökningar och uträkningar hamnar på mellan några hundra tusen och uppåt några miljoner nyhedningar, varav en del kan räknas som wiccaner. Majoriteten finns då i USA och Storbritannien. Här är en länk med lite mer info.
Finns det någon kändis som är wiccan?
Såvitt jag vet finns det väldigt få personer som har gått ut offentligt som wiccaner. Här är en kort artikel som berättar lite mer.
I och med ett skolarbete skall jag diskutera kring hur man inom bl.a. Wicca ser på dödsstraff respektive abort. Med avseende på etik och moral har jag uppfattat det som att Wicca främst förordar att man i princip kan göra vad som helst, så länge det inte skadar någon. Men om exempelvis en individ åsamkat många människor död och lidande, är det då ändock fel att låta individen ifråga straffas med döden?
Därutöver undrar jag som sagt hur man inom Wicca ser på abort? Anser man exempelvis att det uteslutande är ett personligt beslut eller "förgörs" därmed ett liv?
Den moraliska grunden inom Wicca är det wiccanska Rådet, som mycket riktigt lyder: ”Om det ingen skadar, gör som du vill”. Detta är dock just ett råd snarare än en regel, och det finns inte en enda, generell tolkning inom Wicca som helhet av vad det egentligen innebär. I stället är det upp till varje enskild wiccan att avgöra vad hon lägger in i begrepp som ”skada”, ”ingen” eller ”vilja”, och hur hon vill försöka efterleva Rådet i sitt eget liv. Man kan inte heller skylla på religionen eller någon gud för de beslut man fattar; var och en måste ta ansvar för sina egna handlingar.
En viktig poäng här är att Rådet är ett hjälpmedel för en personlig etik, inte en universell regel att bygga lagar på. Även om grundtanken är att världen skulle fungera bättre om folk i allmänhet försökte låta bli att skada andra, så måste vi också inse att det är omöjligt att leva helt utan att orsaka någon form av skada. Ofta handlar det i praktiken om att välja det handlingsalternativ som orsakar minsta möjliga skada, snarare än att välja mellan ett entydigt skadligt och ett entydigt skadefritt alternativ. Även om vi kan önska att folk inte skulle begå de skadliga handlingar vi definierar som brottsliga måste vi inse att folk faktiskt begår brott, och försöka skapa ett samhälle med regler som tar hänsyn till hur världen verkligen fungerar. Förhoppningsvis kan vi bygga upp en lagstiftning som minimerar den skada dessa brott orsakar i samhället som helhet.
När jag som wiccan funderar på vad jag tycker om exempel dödsstraff kan jag bestämma mig för att det är fel, eftersom jag, som en del av det lagstiftande samhället, inte anser det rätt att orsaka den extrema skada som det innebär att ta någons liv, oavsett vad denna person gjort sig skyldig till. Men Rådet är förstås inte den enda faktor som påverkar min åsikt här. Jag väger också in hur jag ser på straff som brottförebyggande, förhållandet mellan rehabilitering och straff, vilken typ av samhälle jag vill leva i, min syn på människans förmåga att förändras, faktorer som social bakgrund, och mycket mer. Jag är så mycket mer än bara en wiccan, och Wicca är inte heller en religion som påstår sig sitta inne med en generell lösning som fungerar i alla situationer och är rätt för alla människor. Därför finns det också väldigt få wiccaner som anser att vår religion ska ha rätt att påverka exempelvis lagstiftning. Till skillnad från vissa kristna inriktningar anser vi att det är bra att skilja mellan stat och religion.
På samma sätt är det upp till varje enskild wiccan att ta ställning till abortfrågan, inom ramarna för den sekulära lagstiftningen. Enligt min erfarenhet är de flesta wiccaner för rätten till abort, även om man förstås inte ser det som något positivt. Även här handlar det om att, med Rådet i bakhuvudet, väga alternativen mot varandra och fundera på vilket som innebär minsta möjliga skada.
Du kan läsa mer om wiccansk etik och moral här.
Hej! Jag är en tjej som går sista året på gymnasiet och skriver ett arbete kring Wicca. Jag har ett par frågor jag skulle vilja ställa till dig och skulle bli riktigt glad över ett svar!
1. Vilka skillnader och likheter har Wiccas riter och traditioner om man jämför med andra religioner?
2. Har religionen några heliga skrifter? Hur viktiga är de i så fall?
3. Visar religionen någon solidaritet med svaga och utsatta?
1. Det här är en lite för stor fråga för att jag ska kunna svara på den här. Wicca har en hel del genensamt med andra nyhedniska religioner, som exempelvis asatro och druidism. De religioner som skiljer sig mest från Wicca är nog de monoteistiska, som exempelvis Kristendom och Islam. Men eftersom Wicca är en ganska ung religion som hämtat inspiration från många olika håll kan man hitta kopplingar till många andra religioner i våra riter och traditioner. Om du läser om Wiccas grunder och ritualer här på sidan kan du förhoppningsvis göra en mer djupgående jämförelse själv.
2. Nej. Många wiccanska traditioner har en så kallad ”Book of Shadows”, där man nedtecknat beskrivningar av de ritualer man utför, som varje medlem kopierar, ofta för hand. Men det handlar då mer om en praktisk handbok än en helig skrift. Det finns inga texter inom Wicca som anses komma direkt från gudarna. I stället är det upp till var och en att själv skapa en kontakt med det Gudomliga, och själv komma fram till exakt vad man tror på.
3. Ja. Wicca har ett grundläggande etiskt råd: ”Om det ingen skadar, gör som du vill”, som varje wiccan själv måste ta ställning till vad man vill lägga in i det. De flesta tolkar det som att man bör vara så hänsynsfull som möjligt mot sin omgivning, mot naturen och sina medmänniskor. Därför anser man också att man bör hjälpa dem som behöver hjälp, och aktivt försöka göra världen bättre, men utan att tvinga på andra människor sin egen tro.
Hur får en wiccan sitt namn? Har ni dop, eller?
Det är vanligt att man som wiccan har två eller flera namn; dels det namn man fått av sina föräldrar, dels ett så kallat magiskt namn, och ibland även ytterligare namn med koppling till religionen som exempelvis namn man använder på internetforum eller vid möten med andra hedningar som man inte känner så väl att man vill använda sitt riktiga namn. Det magiska namnet kan fungera som en markering av att man befinner sig i en annan situation än till vardags när man kommunicerar med gudomarna och utför ritualer, och på sätt och vis också är en annan person. Detta namn brukar man hålla hemligt andra än de som står en allra närmast, som exempelvis medlemmarna i det coven man eventuellt tillhör.
Hur man får sitt magiska namn varierar från person till person. Somliga väljer hel enkelt ett namn de gillar, medan andra får sitt namn genom meditation eller en dröm, eller från någon av de gudar man vänder sig till. Det är också vanligt att man byter magiskt namn vid viktiga vändpunkter i sin religiösa utveckling, som exempelvis vid initieringar.
Det verkar råda en viss förvirring kring det kristna dopet. Syftet med denna ritual är inte att ge någon ett namn, (i Sverige sker detta via folkbokföringen) utan att uppta någon i den kristna kyrkans gemenskap. Det händer att wiccaner genomför en välsignelse- eller välkomstritual för nyfödda barn, men eftersom man oftast anser att varje människa har rätt att själv välja sin religion när man blivit lite äldre, har denna ceremoni inte alls samma funktion av att viga barnet åt någon gud eller uppta det i en församling. Och wiccaner namnger i stort sett sina barn som alla andra. Även om det händer att man väljer ett namn med koppling till gudarna eller religionen, så brukar de flesta helt enkelt välja namn som man tycker låter bra, eller som har någon koppling till släkten och familjen.
Hej! Jag undrar vad wiccaner tycker och tänker om döden?
Döden betraktas inom Wicca som en nödvändig och värdefull del av världen och tillvaron. Allt som händer kan kopplas till ett samspel mellan kompletterande krafter eller företeelser, som exempelvis ljus och mörker, sommar och vinter, dag och natt, växande och vissnande, liv och död, där de båda är lika viktiga delar av en helhet snarare än absoluta motsatser. För att nytt liv ska kunna födas måste det gamla dö. För att nya djur och växter ska få mat och näring måste andra dö, vissna, ätas upp eller förmultna.
Wiccaner firar åtta årshögtider, som brukar kopplas till Gudens livscykel, där han varje år föds, växer upp, lever, dör och återföds. Detta sker i samspel med Gudinnan, som både är den som ger honom liv och tar hans liv när det är dags för honom att dö. Detta återspeglas också i hur vi ser på människans liv; wiccaner tror på reinkarnation, där vi ständigt återföds till nya liv i en evig cirkelgång, och döden bara är ett steg på vägen. Till skillnad från religioner med en linjär tidsuppfattning där det här livet kan ses som en förberedelse för evigt liv efter döden, som exempelvis Kristendomen, betraktas inom Wicca just det liv vi lever här och nu som syftet med vårt liv. Gudomarna finns i världen omkring oss, och målet är inte att lämna den fysiska världen bakom oss och nå fram till något bättre efter döden, utan att njuta av livet vi lever just nu.
Det finns ingen generell uppfattning inom Wicca om exakt hur återfödelsen fungerar. Många tror att man tillbringar en tid mellan reinkarnationerna på en plats som brukar kallas Sommarlandet. Vissa tror att vi återföds med en tydligt definierad själ, som kan minnas upplevelser från tidigare liv. Andra tror att vår livsenergi efter döden går vidare till en större helhet av nytt liv, och att den enskilda personen mer eller mindre försvinner när det nya livet blir till. Det här är frågor där varje enskild wiccan själv måste ta ställning till vad hon eller han tror på.
Du kan läsa mer om Gudens livscykel i Årshjulet här.
Hej, vad är själva budskapet inom religionen?
Wicca är inte en religion som handlar om att förmedla ett visst budskap, utan snarare ett sätt för vissa människor att få en personlig kontakt med det Gudomliga, med naturen och med sin omvärld. Till skillnad från missionerande religioner anser man inte att den egna religionen är den enda rätta eller rätt för alla. Wiccaner anser i allmänhet att alla bör finna den religion som passar just dem bäst. För vissa är det Wicca, för andra är det exempelvis Kristendom, Islam, Buddhism eller Hinduism. Därför har man inte heller något budskap som man försöker förmedla till människor som inte är wiccaner.
Grunderna inom Wicca är alltså riktade just till wiccaner; du hittar de viktigaste delarna av religionen under Wiccas grunder. Om man ändå vill försöka läsa in någon sorts budskap i Wiccas allmänna inställning gentemot andra människor kan det kanske vara att vi alla bör försöka vara så toleranta och förstående som möjligt, och inte fördöma andras religion eller livsstil.
Hej, jag har ett skolarbete i skolan om Wicca och det finns flera som arbetar med samma, men jag vill gärna sticka ut, så finns det Wicca-fakta som är intressant och speciell som inte många vet om. Också om du kan beskriva exakt hur man blir en wiccan och hur en ritual går till. Tack så mycket på förhand! :)
Det finns förmodligen en massa intressanta saker om Wicca som många inte vet om, särskilt som de flesta människor vet väldigt lite om Wicca. Om du exempelvis noggrant läser avsnittet om Wiccas historia, etik och moral eller magi här på sidan hittar du säkert något.
Man blir wiccan genom att lära sig så mycket man kan om religionen, och genom att börja utöva dess ritualer. Detta kan man i stort sett göra på två sätt; på egen hand eller tillsammans med andra, i ett coven. Om man går med i ett coven brukar det finnas ett system för att utbilda nya medlemmar, där man gradvis lär sig hur religionen fungerar och med tiden får allt större ansvar i gruppen. Som solitär wiccan är man tvungen att på egen hand bestämma sig för exakt hur man vill utföra ritualer vid årshögtider och månar, och det kan vara svårt att veta hur man ska börja när man inte har någon mer erfaren wiccan till hjälp. Det enda man kan göra är att läsa om Wicca, diskutera med andra wiccaner på internetforum och liknande, och utöva religionen så gott det går. Har man bara tålamod kommer man att lära sig med tiden. Traditionellt sett brukar man räkna med en prövotid på ett år och en dag från det att man regelbundet börjar utföra ritualer tills att man kan kalla sig wiccan på allvar.
Det skulle kräva alldeles för mycket tid och utrymme att beskriva hur en ritual går till här, men om du läser igenom avsnitten under Ritualer borde du få en hyfsad bild av hur det brukar se ut.
Hur lyder er teori kring universums skapande?
Det finns ingen gemensam skapelsemyt inom Wicca, och jag skulle tro att de flesta wiccaner tycker att de vetenskapliga teorierna om hur universum och jorden bildats räcker som förklaring. Det finns ingen konflikt mellan Wicca och modern vetenskap, även om man som wiccan också anser att gudarna på något sätt är verksamma i allt som händer.
Eftersom man inom Wicca ser tiden som en oändlig cirkelgång där allting föds, lever, dör och återföds igen, inte som en rak linje med en början och ett slut, så finns det liksom inte heller något behov av en skapelsemyt. Världen, Gudinnan och Guden har alltid funnits, och kommer alltid att finnas i en eller annan form, oavsett om just vår jord finns här eller ej. Eftersom Wicca är en decentraliserad religion där olika utövare kan ha ganska olika åsikter om det mesta har förstås ett antal personer och traditioner inom Wicca ändå skapat egna skapelsemyter, eftersom de känt behov av sådana, men det är som sagt inget som finns inom Wicca som helhet.
Hej! Jag skriver ett arbete om Wicca och skulle bli tacksam om du kunde hjälpa med lite svar från en wiccans perspektiv. Vilka levnadsvillkor har wiccaner i dagens samhälle? Hur är synen på wiccaner? Hur blir de behandlade?
Wiccaner är i allmänhet väl integrerade i det samhälle där de lever, och har därför i princip samma levnadsvillkor som alla andra människor i sin omgivning. De flesta är inte särskilt öppna med sin religion, eftersom man ser det som en privatsak och inte är intresserad av att aktivt värva andra människor. I och med att omgivningen därför oftast inte ens är medveten om att någon är wiccan finns det inte heller anledning till någon form av särbehandling. I de fall icke-wiccaner ens känner till Wicca, eller att någon är wiccan, ses religionen ofta som något konstigt som inte riktigt kan tas på allvar. Diskriminering kan säkert förekomma i någon mån, men det är ovanligt i ett sekulariserat land som Sverige. I länder som exempelvis USA, där fundamentalistisk Kristendom har betydligt större inflytande, är det vanligare att wiccaner trakasseras, blir av med jobbet eller liknande på grund av religiös diskriminering.
Du kan läsa mer om Wicca i förhållande till samhället under fråga 64 och fråga 50 här på sidan.
Hej! Jag har en fråga angående samhället. Alla samhällen runt om i världen är skapade av människan, som i sin tur är formade av arv och miljö. Hur kommer det sig att vi människor kan leva tillsammans i ett samhälle, utan att det råder totalt kaos? Samt vilka problem och fördelar tycker du finns och kan uppstå i och med att vi människor lever tillsammans i samhällen?
Jag är inte helt klar över vad den här frågan har med Wicca att göra, men jag svarar på den ur ett wiccanskt perspektiv, så gott det nu går.
Som wiccan ser jag människan som en av oändligt många delar i det enorma nätverk som utgör allt liv här på jorden, och som också innefattar alla de gudomar vi vänder oss till. Växter, djur, människor, insekter, bakterier, gudar, andeväsen, etc. är alla på olika sätt beroende av varandra. Olika arter har utvecklat olika sätt att antingen konkurrera eller samarbeta för att överleva; människans strategi handlar till stora delar om att hjälpas åt genom att bygga gemenskaper där man kan dra nytta av varandra. Vi är sociala djur, som mår bra om vi får umgås med andra människor som vi har något gemensamt med. Anledningen till att vi kan leva tillsammans ”utan att det råder totalt kaos” är att vi är byggda för att leva i flock och samarbeta med andra. Vi lever våra liv genom relationer; med familjemedlemmar, vänner, grannar och andra medmänniskor, med gudar, med djur, med platser och med naturen omkring oss. Samarbete är helt enkelt en grundläggande del av allt det som gör oss till människor.
Fördelarna med att leva tillsammans i samhällen är många, och svåra att gå in på i korthet. Men i huvudsak skulle jag säga att det dels handlar just om att vi kan dra nytta av var och ens starka sidor, så att varje person kan göra det de är bra på, och inte behöver klara sig helt på egen hand. Jag behöver inte odla min egen mat, tillverka mina egna kläder, bygga min egen dator eller cykel. Samhället gör att vi kan specialisera oss. Vi kan dessutom samarbeta kring alla möjliga sorters projekt som skulle vara omöjliga att genomföra på egen hand. Allt från att bygga vägar och broar, till att skapa mediciner eller teknologi som internet eller telefonnätverk bygger på samarbete.
Vad gäller nackdelar tror jag som wiccan att allt innehåller både negativa och positiva sidor. Det finns inget perfekt samhälle: när många människor lever tillsammans finns det alltid några som har mer makt och inflytande än andra, och utnyttjar det till sin egen fördel. I en stor grupp kan det vara lätt för enskilda personer att lämna ifrån sig ansvaret för sina egna handlingar, och göra saker som får negativa effekter, eftersom ”alla andra” gör så. En annan nackdel kan uppstå när en grupp ställs mot en annan, som exempelvis i ett krig. Den nationella samhällsformen gör det lätt att dela upp människor i ”vi” och ”de andra”, där gruppernas intressen ställs mot varandra. Men jag tror inte att vi egentligen har något annat val än att försöka samarbeta så gott vi kan, och försöka skapa samhällen där alla visar så mycket hänsyn som möjligt både mot andra människor och mot vår omgivning. På så sätt är det wiccanska Rådet, ”Gör som du vill, men skada ingen”, en ganska bra grund att bygga ett fungerande samhälle på. Du kan läsa mer om Rådet här.