Här kan du läsa svar på frågor från sidans besökare. Om du undrar över något och inte hittar svaret här på sidan, skicka gärna in en fråga själv via länken till vänster!
Jag undrar varför de flesta coven har en åldersgräns på 18 år? Är det för att slippa tjafs med barns föräldrar?
Precis, det är den främsta anledningen. När man är 18 är man myndig och har rätt att självständigt välja hur man vill leva sitt liv. Genom att endast låta personer över 18 år bli medlemmar minskar man risken att konfronteras av upprörda föräldrar som inte vill att deras barn ska ägna sig åt Wicca, exempelvis för att de själva tillhör en annan religion.
En annan anledning handlar om mognad. Wicca är en religion som kräver mycket tid och energi, åtminstone om den utövas inom ett coven, och som tonåring har man ofta alldeles för mycket annat att tänka på för att kunna lägga ner den ansträngning som krävs. Att utvecklas som wiccan inom ett coven innebär en ibland omtumlande andlig och känslomässig utveckling, och detta kan vara svårt att kombinera med all annan utveckling som naturligt sker hos personer i den här åldern. Covenet lägger dessutom också mycket tid och energi på att utbilda och leda varje ny medlem. Att ta in medlemmar i en ålder då de av naturen går igenom stora och hastiga förändringar, och ofta kan tappa intresset för en sak och genast bli helt uppslukade av något annat, ökar risken för att det arbetet ska vara bortkastat. Genom att vända sig till lite äldre personer ökar man chansen att hitta folk som hunnit tänka igenom och komma till rätta med vilka de är och vad de vill.
Det här kan förstås kännas orättvist och tråkigt om man är under 18 och helt säker på att Wicca är något man vill ägna sitt liv åt. Men om man verkligen är så övertygad tror jag man klarar att vänta i några år medan man studerar och utövar religionen på egen hand eller tillsammans med likasinnade vänner i samma ålder. På så sätt är man bättre rustad att verkligen ta vara på möjligheten när man till sist kan hitta ett coven att gå med i längre fram.
Jag är en tjej på 17 år som är väldigt inne på det här med Wicca och hedniska religioner. Jag tror på Gudomligheten och försöker få med det i det i min vardag, vilket är lite svårt när man är tonåring. Det jag har på hjärtat är lite komplicerat att förklara, men ska försöka så gott jag kan. Jag är på jakt efter en ritual eller bön som renar en. Det har hänt väldigt mycket i mitt liv på sistone och det jag är ute efter är något som lättar på, vad ska man säga, handen som kramar mitt hjärta, om du förstår vad jag menar, och som får mig att känna mig närmare Gudinnan, så jag undrar om du har något tips på detta?
Dessutom skulle jag gärna vilja ha lite tips på hur man i en students vardag kan passa in religionen, jag känner mig lite vilse när det gäller detta.
Jag föreslår att du utför en ritual med två huvudpunkter: dels att göra dig av med det negativa och dels att låta Gudinnan ge dig ny och mer positiv kraft. Den övergripande utformningen av ritualen (cirkelkastande, åkallanden etc.) kan du läsa om under Ritualer. I den fas som jag kallar syftet med ritualen kan du sedan exempelvis göra detta:
På ett papper, skriv ner allt det du vill bli av med, allt som du känner tynger ditt hjärta. Försök känna hur dessa saker töms ut från dig och ner på pappret. Rulla ihop pappret och knyt ett svart band omkring det, med tre gånger tre (nio) knutar; fokusera på att just binda det du skrivit vid lappen i stället för i dig själv, bindandet är den avgörande magiska punkten här. I en gryta/kruka/behållare med jord, gräv ner lappen och be Gudinnan att ta emot och lösa upp det du vill bli av med, och känn hur du lämnar allt det jobbiga ifrån dig. (Vid ett senare tillfälle, ta med jord och lapp ut någonstans och gräv ner alltihop.)
Ta sedan ett ljus i en färg som du förknippar med dig själv, och rista in dina initialer i det med ett vasst föremål. Medan du gör det, känn hur ljuset binds till dig och blir en del av dig. Slut ögonen, fokusera på Gudinnan, känn hur hon står framför dig, håll upp ljuset mot henne och be henne att fylla det med sin kraft och sin kärlek. Ta god tid på dig, känn hur kraften flödar över dig och in i ljuset. Du kan även tala till Gudinnan och känna hennes svar. Se till att tacka ordentligt efteråt, både för det hon gett och det hon tagit emot. Det kan även vara bra att ge en liten gåva som tack när du gräver ner din lapp utomhus, exempelvis en frukt eller annan mat som du lägger på platsen där du grävt ner den.
Jag rekommenderar att du renar dig själv ordentligt innan ritualen genom ett bad eller en dusch, där du också fokuserar på att låta allt negativt lämna din kropp och ditt hjärta. Låt ritualen ta den tid den behöver, se till att du verkligen gör det här på allvar och låter det få så stor effekt som möjligt. När du efteråt och under de kommande dagarna tänder ditt ljus, känn hur Gudinnans kraft och kärlek flödar till dig från ljuset, minns och tänk på henne och var medveten om att hon hela tiden finns med dig.
Du behöver förstås inte följa det jag skrivit ovan exakt om du inte vill, det är bara ett förslag. Bygg om ritualen så att den fungerar för dig. Du kan lägga till versrader eller andra saker att säga, kanske vill du elda upp lappen hellre än att begrava den. Leta gärna efter andra ritualer på nätet om du vill ha fler exempel på hur man kan göra.
Mitt bästa tips för att hålla igång religionen i vardagen är att se till att faktiskt fira alla års- och månhögtider, och att under dagarna tänka på hur den aktuella högtiden återspeglas i din omvärld. Nu under våren kan du till exempel känna kraften från den vaknande och växande unge Guden i naturen, och se hur hans samspel med Gudinnan får sommaren liv, ljus och värme att återvända till jorden. Att i meditation dagligen eller åtminstone ganska ofta söka kontakt med Gudinnan och Guden är också bra, exempelvis innan man går och lägger sig på kvällarna. Rena vardagshandlingar kan också kopplas till en wiccansk grundsyn: att handla ekologiska och lokalproducerade varor hänger ihop med hållbarhetstänkande, återvinning likaså. Att städa kan bli till en sorts vardaglig renanderitual där du även gör dig av med känslomässigt skräp. Fundera på hur du kan väva in ett wiccanskt tänkande i dina vardagshandlingar. Ett annat sätt att känna sig mer aktiv kan vara att kommunicera med andra wiccaner, exempelvis på forum som Svenska Wicca. Där kan du även hitta en del diskussioner just om hur man håller religionen levande i vardagen.
Hej! Jag undrar hur ni tror att jorden och allt liv blev till? Jag undrar också vad du tycker det är som gör Wicca till en religion?
Det finns ingen gemensam skapelsemyt inom Wicca, och jag skulle tro att de flesta wiccaner tycker att de vetenskapliga teorierna om hur universum och jorden bildats räcker som förklaring. Det finns ingen konflikt mellan Wicca och modern vetenskap, och wiccaner tror i allmänhet på evolutionen som förklaringsmodell för livets uppkomst, även om man också kan anse att gudarna bidragit i den utvecklingen. Eftersom man ser tiden som en oändlig cirkelgång där allting föds, lever, dör och återföds igen, inte som en rak linje med en början och ett slut, så finns det liksom inget behov av en skapelsemyt. Världen, Gudinnan och Guden har alltid funnits, och kommer alltid att finnas i en eller annan form, oavsett om just vår jord fins här eller ej. Eftersom Wicca är en decentraliserad religion där olika utövare kan ha ganska olika åsikter om det mesta har förstås ett antal personer och traditioner inom Wicca ändå skapat egna skapelsemyter, eftersom de känt behov av en sådan, men det är som sagt inget som finns inom Wicca som helhet.
Wicca är en religion eftersom den motsvarar i princip alla befintliga definitioner av vad en religion är. Man tror på och kommunicerar med en Gudomlighet, en andlig dimension i tillvaron. Wicca grundas i tron på en andlig verklighet och ett rituellt utövande med syfte att delta i denna verklighet. Därför är Wicca en religion.
Jag håller på med ett skolarbete om Wicca och jag tycker det verkar jätteintressant och skulle gärna vilja veta lite mer om Wicca. Jag undrar om det finns några speciella kännetecken för Wicca, får vem som helst vara med, kostar det något att vara med, vem äger församlingen, hur många är med i Wicca i världen? Jag undrar också om det finns någon speciell musik som man lyssnar på när man är med i Wicca, om det finns nån känd person som är medlem i Wicca? Vad har ni för speciell tro, var utförs ritualerna som ni gör?
Du har många frågor, så jag kan bara ge korta svar på var och en.
Jag vet inte riktigt vad du menar med ”kännetecken”, men om du menar symboler så brukar wiccaner ofta använda pentagrammet eller pentakeln som symbol för religionen. Vem som helst kan bli wiccan, men eftersom var och en är ansvarig för sin egen andliga utvecklig kan man inte bara ”gå med”, utan måste lägga ner den tid som krävs på att lära sig om religionen och praktiskt utöva den. Det finns ingen central organisation att bli medlem i, och de enskilda grupperna bestämmer själva sina krav för medlemskap. (Läs mer om coven och solitära wiccaner här.) Seriösa grupper tar inte betalt för medlemskap, och man delar på kostnaden för redskap och annat praktiskt, som exempel maten vid ett högtidsfirande. Varje grupp är självstyrande, det finns inga församlingar som ägs av någon. Just eftersom Wicca saknar central organisation är det svårt att veta hur många wiccaner det finns. Dessutom beror svaret på hur man definierar vem som är wiccan. Olika gissningar hamnar på mellan några hundra tusen och uppåt några miljoner nyhedningar, varav en stor del kan räknas som wiccaner. Majoriteten finns då i USA och Storbritannien. Här är en länk med lite mer info: How many Wiccans are there?
Wiccaner lyssnar inte på någon särskild musik, även om det finns musiker och band som gör musik inspirerad av Wicca. Väldigt få kända personer har gått ut offentligt som wiccaner; här är en kort artikel om det: celebrity Pagans. Du kan läsa mer om vad wiccaner tror på här på Wicca.nu, med början här. Ritualerna utförs oftast antingen hemma hos den enskilda wiccanen eller hos en gruppmedlem om man är flera, eller på någon avskild plats ute i naturen.
Hej! Tack för en jättebra sida. Den är mycket upplyftande och informationsrik. Nu undrar jag om du kan beskriva hur en ritual där man är tacksam för det man fått i livet, erfarenhet med mera går till. Vad man säger osv. Jag har haft en omvälvande period i mitt liv där jag lämnat en man som hade många problem med sig själv, jag ska inte gå in närmare på det. Men i alla fall... Nu känner jag att jag ändå vill visa tacksamhet för att jag fick modet att göra detta och sedan gå vidare med nya tag. Jag har inte utövat Wicca innan, men har en väninna som är intresserad av Wicca. Jag har känt att detta skulle passa men inte vetat hur man ska göra.
Blessed be,
Tina
Roligt att du gillar sidan!
Det finns många olika sätt att utforma en ritual, och det enklaste sättet att börja är nog att läsa exempel på hur andra har gjort det man själv vill utföra, och bygga sin egen ritual på dessa exempel. Det viktiga är att du hittar ett format som du själv känner dig bekväm med. Det är svårt att kortfattat beskriva hur man gör, men om du tittar under rubriken Att bygga en ritual här på sidan hittar du en artikel om grunderna i att skapa en wiccansk ritual. Även om det kanske kan verka komplicerat till en början behöver det inte vara så svårt, och du kan förstås anpassa varje del så att den känns rätt för dig.
En kort sammanfattning av de olika delar som brukar finnas med i en wiccansk ritual, i tur och ordning: Skapa den magiska cirkeln; Rena cirkeln; Öppna riktningarna; Åkalla gudomarna; Utför syftet med ritualen; Ritualdryck/mat; Tacka medverkande krafter/gudomar; Stäng cirkeln.
Det blir alltså under delen Utför syftet med ritualen som du lägger in det du vill göra för att visa tacksamhet. Detta påverkar även de förberedande delarna. Vem är det du vill tacka? Gudinnan och Guden, eller specifika namngivna gudinnor eller gudar? Det är i så fall dessa du åkallar i den föregående delen. Fundera på hur du vill uttrycka din tacksamhet. Ett offer av något slag kan vara ett bra sätt. Det kan handla om mat eller dryck, något föremål som du tillverkat själv eller något du köpt. Det viktiga är att det är något du sätter värde på och inte något som är helt betydelselöst för dig. Om du offrar ett föremål under själva ritualen kan du vid ett senare tillfälle exempelvis gräva ner det någonstans eller sänka det i ett vattendrag. Mat och dryck kan du placera ut i naturen. Du kan också visa din tacksamhet genom att bara tala öppet och ärligt till gudomarna, kanske sjunga något, vad som än känns som ett bra sätt att uttrycka sig på.
Jag kan inte ge några exempel på exakt vad du ska säga, det är bättre att du själv hittar de ord som passar. Men om du läser min artikel om ritualbyggande finns en del kortare, allmänna exempeltexter för de olika grundläggande ritualdelarna där. Skriv ner en enkel struktur för hur du vill lägga upp det hela. Du kan antingen bestämma i förväg vad du vill säga, skriva ner det och gärna lära dig det utantill, eller bara låta orden komma spontant med själva syftet tydligt i bakhuvudet. Var uppriktig och ärlig både mot dig själv och gudarna så kommer det att gå bra. Lycka till!
Hej! Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan Wicca och Hinduismen?
Liksom med Buddhismen är det inte helt lätt att säga något allmänt om Hinduismen, eftersom det är en religion med en väldig massa olika traditioner och inriktningar. Men en viktig skillnad mellan Wicca och Hinduism är densamma som gäller för Buddhismen: synen på den materiella världen och på återfödelse. Ett slutgiltigt mål med återfödelsen inom Hinduismen är generellt sett att frigöra sig från reinkarnationens cykel och det lidande som livet i den här världen innebär, och i stället nå frigörelse och upplysning genom att upplösas i det Gudomliga, Brahman. Inom Wicca anser man i stället i allmänhet att syftet med återfödelse är själva livet, och har alltså inte samma sorts transcendentala upplysningsmål (se fråga nr 19 för en längre beskrivning).
En annan skillnad är hur man förhåller sig till gudomarna, även om skillnaden här är betydligt mindre än jämfört med Buddhismen. Även om wiccaner, liksom hinduer, kan vända sig till en mängd olika gudinnor och gudar, så utgör ändå oftast Gudinnan och Guden de viktigaste gudomarna som återkommer i alla ritualer. Medan de flesta traditionerna inom Wicca har dessa gudomar gemensamt, utöver de individuella gudomar de dessutom vänder sig till, så är olika hinduistiska inriktningar i högre grad fokuserade på helt olika gudomar utan att ha ett centralt gudapar gemensamt på samma sätt. Även om olika wiccanska traditioner kan ha olika syn eller till och med olika namn på Gudinnan och Guden, så är ändå samspelet mellan dessa, där de båda uppfattas som lika viktiga, en av de mest centrala delarna av det rituella utövandet. Trots att Wicca är en så pass uppsplittrad religion är den alltså ändå aningen mer sammanhållen än Hinduismen, som egentligen snarare består av en massa olika traditioner som under senare tid sorterats in under samma rubrik.
Ytterligare en skillnad handlar om religionens ålder och storlek. Eftersom Wicca är en förhållandevis ung religion (läs mer om Wiccas historia här) och fortfarande har ganska få utövare, så är det också en religion som de flesta hittat till efter en tids sökande efter att ha vuxit upp i en annan religion. Att bli wiccan är oftast ett aktivt val. Hinduismen har å andra sidan funnits i över tusen år, och är en betydligt större religion. De flesta utövare är uppväxta som hinduer och kan därför ha ett mer självklart och avslappnat förhållande till gudomar och rituell praktik som har en tydligt plats i livet och samhället, medan man som wiccan är tvungen att lära sig ett helt nytt tros- och ritualsystem, ofta alldeles på egen hand.
Hej! Om du skulle jämföra Wicca och Buddhismen, vad skulle du då säga är de största skillnaderna?
Buddhism är ju ett ganska brett begrepp, med många olika variationer. Men jag skulle nog säga att den främsta skillnaden handlar om hur man betraktar den materiella världen i förhållande till den andliga, och hur man ser på återfödelse. Inom Buddhismen är målet med återfödelse att gradvis frigöra sig från begär och från det som binder en vid den här världen. Livet betraktas som något som i slutändan handlar om lidande, och målet är att till sist frigöra sig från återfödelse och sluta existera. Det finns ett starkt inslag av transcendens i denna världsåskådning, där det upphöjda mål man genom den religiösa praktiken strävar mot betraktas som mer värt än den materiella värld vi befinner oss i.
Inom Wicca, å andra sidan, betraktar vi inte den andliga verkligheten som upphöjd över den materiella; de är båda oupplösligt förenade och lika viktiga delar av tillvaron. Målet med livet är just att leva. Även om synen på återfödelse kan variera så tror de flesta att vi återföds just till den här världen, och målet är inte att frigöra sig från återfödelsens kretslopp. I stället är detta kretslopp själva målet med livet. Den materiella världens begär betraktas heller inte som negativa eller dåliga i sig. Snarare handlar det inom Wicca om att hitta en hälsosam balans mellan det materiella och det andliga. Man vill varken frigöra sig helt från den materiella världen eller gå upp helt i materiella begär och ignorera det andliga; allting i tillvaron bygger på balans mellan flera olika faktorer, på samma sätt som mörker är en förutsättning för ljus, död är en förutsättning för liv o.s.v.
En annan skillnad mellan Buddhism och Wicca är hur man förhåller sig till olika gudomar. Inom Wicca är ett huvudsyfte med det rituella utövandet att kommunicera med Gudinnan, Guden och en mängd olika namngivna gudomar. De har en central roll inom religionen, och det är genom dem vi tolkar hela tillvaron, världens och årshjulets gång. Inom vissa grenar av Buddhismen förekommer visserligen gudar och gudinnor, men de har inte alls samma centrala roll. Där fokuserar man i stället på att följa upphöjda mästares exempel för att hitta rätt på vägen mot upplysning. Buddha är inte en gud, han är en människa som nått upplysning.
Jag håller på med ett skolarbete och jag hittar ingen grundläggande fakta om guden och gudinnan. Vilka är de? Varför finns det just en speciell gud och gudinna och varför ber folk mycket till just gudinnan (om de nu gör det)?
En bred fråga som kräver ett ganska långt svar. :)
Guden och Gudinnan är den mest grundläggande formen av gudomlighet inom Wicca, de gudomar som i princip alla wiccaner har gemensamt. En viktig grundsten inom religionen är tron på en gudomlighet som är både manlig och kvinnlig, där båda är lika viktiga. Vi väljer att tolka världen, livet och tidens gång som ett samspel mellan dessa båda krafter. Det handlar inte om att dela upp det gudomliga enligt någon sorts traditionella könsroller, där Gudinnan står för allt mjukt och vårdande medan Guden står för allt hårt och aggressivt. I stället ser vi alla olika sidor hos båda, ser att både Gudinnan och Guden står för både skapande och förstörande, kärlek och vrede, ljus och mörker, om än på olika sätt.
Exakt hur man tror på gudinnor och gudar kan skilja sig ganska mycket från wiccan till wiccan. Somliga vänder sig till en massa olika namngivna gudinnor och gudar, som exempelvis Freja, Cerridwen eller Kali, och Oden, Cernunnos eller Anubis. En del wiccaner ser alla dessa som helt fristående personligheter, medan andra snarare betraktar dem som aspekter av de större och mer allomfattande Gudinnan och Guden. Somliga väljer att jämställa ett par namngivna gudomar med Gudinnan och Guden, och helt enkelt vända sig till dem som exempelvis Aradia och Cernunnos, men de flesta kallar dem just bara för Gudinnan och Guden.
I deras mest grundläggande former brukar man se Gudinnan och Guden som två stora, övergripande krafter som uppfyller hela vår värld. Man brukar se Gudinnan som Jorden och Guden som Solen, där Gudens utveckling under året representeras av årstiderna och solens gång. Gudinnan representeras också av månen, där de tre faserna nymåne, fullmåne och mörkmåne står för hennes tre aspekter Jungfru, Moder och Gammal kvinna. Guden brukar också förknippas med växtlighet och de vilda djuren i skogarna, som den Behornade guden. Det kan vara svårt att dra tydliga gränser mellan Guden och Gudinnan och enskilda namngivna gudomar, eftersom de ofta liksom flyter in i varandra.
Generellt kan man alltså säga att Guden och Gudinnan är de stora och allomfattande krafter som tillsammans utgör hela världen, och som allt annat är en del av: enskilda gudinnor och gudar, djur, växter och människor, land och hav, den materiella och den andliga verkligheten. Att olika wiccaner har olika syn på vilka de egentligen är och tror på dem på ganska olika sätt spelar mindre roll; det viktiga är att vi alla är överens om att de finns i någon form, och att de är de grundläggande gudomar vi alla vänder oss till.
En anledning till att många wiccaner främst vänder sig till Gudinnan, åtminstone under den första tiden efter att de hittat religionen, är nog att just en kvinnlig gudom är det man framför allt saknat i den religion man tidigare haft mest erfarenhet av, Kristendomen. När man äntligen hittat en religion där det Gudomliga inte endast representeras av en allsmäktig, manlig gudom känns det lättare att vända sig till Gudinnan än till Guden, som man kanske har svårt att skilja från den kristna guden i början. Enligt min erfarenhet brukar de flesta seriösa wiccaner med tiden gradvis nå fram till en mer balanserad syn på Gudinnan och Guden. I ritualer är det vanligt att man vid månhögtiderna i första hand vänder sig till Gudinnan, medan Guden har en mer central roll under årshögtiderna.
Du kan läsa lite mer om Gudinnan och Guden i avsnittet om Årshögtiderna här på Wicca.nu.
Hej,
jag ser att många wiccaner kallar sig "häxor". Är det vanligt att dom kallar sig för just det? Hur är det då med män? Är dom häxor eller kallas dom för något annat?
När Wicca först skapades, runt 1950-talet, kallades religionen helt enkelt ”Witchcraft”, häxkonst, och utövarna kallade sig häxor. Namnet Wicca och beteckningen wiccaner började användas först senare. Särskilt när allt fler varianter av häxkonst började spridas fanns det en poäng med ett särskilt namn för just vår version.
Numera kan man säga att en wiccan är en utövare av religionen Wicca, medan en häxa är någon som utövar någon form av häxkonst, något som inte alls behöver ha med religion att göra. Benämningen häxa är alltså något som olika människor kan lägga in helt olika betydelse i, medan en wiccan alltid är någon som utövar Wicca. Som du påpekar kallar sig därför många wiccaner dessutom häxor, eftersom de definierar åtminstone en del av det de gör som häxkonst. Generellt kan man säga att de flesta wiccaner också kan kallas häxor, men att långt ifrån alla häxor är wiccaner. Både män och kvinnor kan kallas häxor.
Du kan läsa lite mer om orden Wicca - häxkonst här.
Hur vanligt är det att man är skyclad (naken)? Är det bara vissa inriktningar som praktiserar det? I så fall vilka?
Åtminstone i Sverige är det ovanligt. De traditioner som i första hand utför ritualer nakna är den gardnerianska och alexandrinska, och båda dessa är sällsynta i Sverige. I stort sett alla svenska coven som jag själv känner till använder någon form av ritualdräkt. Hur solitära wiccaner väljer att klä sig under ritualerna varierar förstås från person till person. Och sedan finns det naturligtvis de som anpassar klädseln efter om man utför ritualen inomhus eller utomhus, hur vädret ser ut och så vidare.
Vad är ett panteon? Skulle vara tacksam om du ville förklara lite om coven också. Håller på med en uppsats så jag hoppas att du kan svara rätt fort. :) Tack på förhand.
Ett panteon är en viss gudavärld, som exempelvis alla gudomar inom den nordiska mytologin: Oden, Freja, Balder och så vidare.
Ett coven är en grupp wiccaner som under organiserade former utövar ritualer tillsammans. Det finns både rena firandecoven, där det enda syftet är att kunna träffas och fira högtiderna, och utbildande coven där man dessutom med jämna mellanrum tar in nya medlemmar och utbildar dem inom religionen. Ett coven leds oftast av en översteprästinna och en överstepräst. När man upptas i ett coven sker det genom en invigning, en ritual som kallas initiering. Ofta har man tre olika initieringsgrader, som återspeglar både hur erfaren man hunnit bli och hur mycket ansvar man tar inom gruppen. Dessa grader är inte en rangordning där de med högre grad ses som mer värda än de med lägre grad, utan helt enkelt ett sätt att markera hur långt var och en kommit i sin personliga utveckling som wiccan.
Du kan läsa lite mer om coven här.
Hej, Jag undrar om kvinnor och män har samma plats och uppgifter inom Wicca, utövar de religionen på samma sätt eller finns det saker som skiljer sig?
Man kan i stort sett säga att kvinnor och män utövar Wicca på samma sätt och har samma uppgifter inom religionen. Båda könen uppfattas som jämställda och lika viktiga, och detta återspeglas också i utövandet. Det enda område där rollerna brukar skilja sig är i gestaltandet av olika gudinnor eller gudar, och ibland vad gäller uppgifter kopplade specifikt till Gudinnan eller Guden. Det är till exempel så gott som alltid en prästinna som utför ”Drawing Down the Moon”, den rituella handling där man låter Gudinnan träda in i utövarens kropp och tala till covenet genom henne. På samma sätt utförs den mer sällan förekommande ”Drawing Down the Sun” av en präst. Ofta åkallas Gudinnan av en kvinna och Guden av en man i ritualerna, och om man i en ritual vill gestalta en gudom utförs detta oftast av en person med samma kön som denna gudom.
Rent principiellt finns det inget hinder för att till exempel låta en man utföra ”Drawing Down the Moon”, eftersom vi inom Wicca inte nödvändigtvis kopplar det vi benämner ”kvinnligt” och ”manligt” till vårt fysiska kön; alla har egentligen tillgång till båda dessa sidor, och de egenskaper som traditionellt brukar ses som typiskt ”kvinnliga” eller ”manliga” kan både hos gudomar och människor kopplas till båda könen. Men särskilt om man har medlemmar med varierande erfarenhetsgrad i ett coven brukar det vara enklast att dela upp könsrelaterade roller i gudinna-kvinna och gud-man, eftersom det gör arbetet mer tydligt för de medlemmar som har mindre ritualvana.
Det finns även grupper som av olika anledningar består av endast kvinnor eller endast män. Där löser man förstås rollfördelningen på andra sätt.
Hej, jag undrar vad Wicca har för myter?
MVH, Johanna
Wicca har i stort sett ingen mytologi som är gemensam för alla wiccaner. I stället hittar varje enskild tradition, grupp eller enskild wiccan själv den mytologi som fungerar bäst för deras eget religiösa utövande, beroende på exempelvis vilken gudavärld de vänder sig till, eller hur de vill fira årshögtiderna. Det man möjligen kan se som mer gemensamt är synen på de grundläggande gudomarna Gudinnan och Guden.
Man brukar betrakta Gudinnan som uppdelad i tre, efter månens faser: Jungfrun, Modern och den Gamla. Under årets gång kan man i så fall se det som att hon ändrar skepnad från Jungfrun under våren till Modern under sommaren och till den Gamla under höst/vinter. På samma sätt är Guden ung under våren och en vuxen man under sommaren, för att till sist dö under höst/vinter och återfödas vid Vintersolståndet. Årshjulets åtta högtider kan då handla om samspelet mellan Gudinnan och Guden i dessa faser. Men som sagt, vilken mytologi man använder sig av kan variera väldigt mycket mellan olika wiccaner. Du kan läsa mer om hur man mytologiskt kan förhålla sig till årshjulet under Högtiderna.
Var hittar man fakta om Wiccas syn på drömmar, och drömtydning?
Det finns ingen allmänt accepterad inställning till drömmar eller drömtydning inom Wicca. Vissa wiccaner är intresserade av det och gör det till en del av sin religiösa praktik, medan andra inte alls bryr sig om drömtydning. Det är inget som ingår i Wiccas grunder, utan ett personligt val för varje enskild wiccan. Så de fakta angående drömtydning som kan tänkas gälla för intresserade wiccaner är desamma som för vem som helst.
Hej, hur ställer sig en wiccan till det övriga samhället? Avskärmar eller drar de sig undan i samhället på något sätt?
De flesta wiccaner håller sin religion för sig själva, och det är åtminstone i Sverige väldigt ovanligt med konflikter på grund av religionen. Wicca är inte en missionerande religion, man tycker inte att den egna tron är den enda rätta och ser ingen anledning att aktivt sprida den till andra. Man brukar i allmänhet anse att varje människa har rätt att hitta den religion eller livsstil som passar just henne eller honom bäst, och att man ska försöka vara tolerant och inte fördöma andras val. Det grundläggande råd som wiccaner bygger sin personliga etik på är ”Om det inte skadar någon, gör som du vill”, och det sammanfattar inställningen till samhället i övrigt ganska bra. Wiccaner försöker leva som de själva vill utan att påverka andra mot deras vilja. De drar sig inte undan från samhället, men brukar heller inte direkt skylta med sin religion. Många är dessutom miljömedvetna, vilket givetvis också påverkar hur de förhåller sig till omgivningen.
Vad är Wiccas huvudbudskap till alla?
Wicca har inget budskap som riktar sig till alla människor. Wicca är inte en missionerande religion, man anser inte att den egna religionen är den enda rätta eller ens rätt för alla. Wiccaner anser i allmänhet att alla bör finna den religion som passar just dem bäst. För vissa är det Wicca, för andra är det exempelvis Kristendom, Islam, Buddhism eller Hinduism. Därför har man inte heller något budskap som man försöker förmedla till alla människor. Grunderna inom Wicca är riktade just till wiccaner; du hittar de mest grundläggande delarna av religionen under Wiccas grunder. Wiccas allmänna inställning mot omvärlden och alla andra människor kan sammanfattas som att vi alla bör försöka vara så toleranta och förstående som möjligt, och inte fördöma andras religion eller livsstil.
Hur uppkom religionen Wicca? Varför? När? Vem kom på den?
Har ni någon speciell symbol?
Wicca skapades runt 1940-50 av en engelsman vid namn Gerald Gardner. Du kan läsa om Wiccas historia här. Leta gärna efter svaret på sidan först innan du ställer en fråga här. :)
Den vanligaste symbolen är pentagrammet eller pentakeln, en femuddig stjärna omgiven av en cirkel, oftast med en av stjärnans spetsar riktad uppåt. En annan vanlig symbol är den för den trefaldiga gudinnan, med nymåne, fullmåne och måne i nedan tillsammans, ungefär så här: )O(
Är det bara kvinnor som får vara med i eran sekt?
För det första är Wicca ingen sekt, utan en religion. En sekt brukar definieras som en mindre grupp som brutit sig ut från en större religiös organisation, med åsikter som avviker från majoritetens. Wicca är i stället en fristående religion, om än uppdelad i många olika traditioner, inriktningar och grupper, och kan snarare beskrivas som en nyreligiös rörelse eller en nyhednisk religion. Det finns heller ingen central organisation som kan bestämma vem som får eller inte får bli wiccan.
Och för att svara på frågan: nej, män och kvinnor är precis lika välkomna att bli wiccaner. De grundläggande gudomarna inom Wicca är Gudinnan och Guden som ses som två jämställda och lika viktiga krafter, och man vänder sig dessutom till en mängd olika namngivna gudinnor och gudar. Detta återspeglas också i synen på människan, där jämlikhet mellan könen är en viktig del.
Det finns enskilda coven som av olika anledningar väljer att bara ha kvinnor eller bara män som medlemmar, men de flesta välkomnar båda könen.
Hur ser ni på frälsning?
Begreppet frälsning förekommer inte inom Wicca. I och med att Wicca inte har någon föreställning om ”synd”, så finns det heller inget som man skulle behöva frälsas från. Och i och med att wiccaner tror på återfödelse, så finns det inte heller något himmelskt liv efter detta som man skulle behöva frälsas till. I stället är det livet i den värld där vi nu lever som är själva målet, och det är också denna värld vi i någon form återföds till.
Wiccaner tror inte heller att deras religion är den enda rätta vägen till det Gudomliga, så det finns ingen ambition att missionera och ”rädda” så många människor som möjligt genom den egna religionen som i exempelvis många kristna inriktningar. Vi anser att Wicca är rätt för vissa personer, medan andra religioner passar bättre för andra. Vi har därför inget att invända om någon känner att han eller hon behöver bli ”frälst” som kristen för att bli tillfreds med sitt liv, men vi har alltså inget motsvarande begrepp inom vår egen religion.
Finns det något exakt år när Wicca grundades?
Det närmaste man kan komma ett exakt år är nog 1946, när Gerald Gardner grundade sitt Bricket Wood coven. Även om en del av den praktik som ingår i religionen förmodligen förekom innan detta år var det först nu som den började utövas i Gardners version av Witchcraft. (Gardner själv använde alltså beteckningen Witchcraft, "häxkonst"; namnet Wicca började användas först längre fram.) Ett annat viktigt år är 1954, då Gardner publicerade boken Witchcraft Today som bidrog till en mer allmän kännedom om religionen. Du kan läsa mer om Wiccas historia här.
Finns det någon förening som man kan gå med i och lära sig om Wicca? Är bara en nybörjare. Så jag vill gärna gå med i något som jag kan ta och lära mig. Har varit och läst lite överallt på internet, men har inte hittat något. Vill att någon ska lära mig om det och så.
Det finns inga direkta föreningar där man kan lära sig om Wicca, och det närmaste man kan komma en förening är nog ett coven. Ett coven är en liten grupp av wiccaner som under mer eller mindre organiserade former utövar ritualer tillsammans. Ett coven kan också ha utbildningsprogram för intresserade nya medlemmar. Du kan läsa mer om coven här, och du hittar en lista över de svenska coven jag känner till här. Inga seriösa coven tar in personer under 18 år.
Om man är under 18, eller inte kan hitta ett coven där man bor, så är nog tyvärr internet, pubmoot och böcker de enda alternativen för att träffa andra eller lära sig mer. Genom att gå med på ett internetforum kan man lära sig om religionen genom att diskutera med andra, och kanske hitta nya vänner för att starta en egen grupp och lära sig tillsammans. Du hittar länkar till forum och pubmoot under Kontakt och länkar. Titta också gärna på mina Boktips.
Hur uttalar man wicca? Jag har bara läst om det, men jag vet inte hur man uttalar det, kan du skriva det?
”Wicca” uttalas både på engelska och i Sverige ungefär ”oicka”. Det händer också att svenskar uttalar det med ”v” i stället för ”w”, som ”vicka”. Men första alternativet känns mest rätt tycker jag.
Jag undrar om du skulle kunna tipsa mig om var jag kan hitta en ritualklänning? Sen skulle jag vilja veta lite mera om altaret, kan jag ha vad som helst som altare?
Det beror lite på vilken typ av klänning du vill ha. Många föredrar en enkel klänning i ett naturmaterial som bomull eller linne, och om man kan sy är det nog i så fall lättast att sy en själv. Då blir den dessutom mer personlig än något man köper. Man kan utgå från ett mönster till en enklare medeltids- eller lajvklänning; mönster kan man hitta på biblioteket eller köpa på nätet. Om man vill köpa den sortens klänning kan det vara lite svårare. Bor man i en stad med någon typ av lajvrollspels- eller medeltidsbutik kan man kanske hitta en där, men annars finns det även butiker på nätet, och ibland säljs sådant på eBay också. Sök på medeltidsklänning, till exempel. Eller så letar du bara efter en enkel klänning som du tycker kan passa, i vilken klädaffär som helst. Oavsett vad du väljer är det bra med ärmar som inte är alltför vida, eftersom det kan skapa problem när man har levande ljus i ritualen.
Du kan ha i princip vad som helst som altare. Ett bord, en kista, en hylla eller vad du tycker passar. Altaret kan vara permanent eller bara tillfälligt, och om man vill använda exempelvis ett bord som normalt sett används till något annat kan det vara bra med en särskild altarduk för att markera att det just för tillfället är ett altare. Man kan variera altarduken beroende på vilken typ av ritual man utför. Mer om altare hittar du här.
Hejsan,
Jag har en fråga angående coven. Jag är väldigt ny inom Wicca, men vill väldigt gärna lära mig av andra. Jag kan än så länge inte särskilt mycket om Wicca, men läser varje dag är ute i naturen så fort jag får tillfälle för att lära mig mer. Min fråga är:
Hur mycket bör man kunna, eller hur insatt bör man vara, för att ha en chans att praktisera i en coven? Är det någon idé att börja leta som nybörjare, eller bör jag "växa till" mer i mina kunskaper?
Lite konstiga frågor kanske, men jag hoppas du förstod.
Nej då, inte alls konstiga frågor. :)
Det finns lite olika typer av coven; vissa är rena firandecoven som bara är till för att medlemmarna ska kunna fira högtiderna tillsammans. De kan vara både slutna och mer öppna, och hur mycket erfarenhet som krävs kan också variera. Men generellt bör man nog ha en viss erfarenhet eftersom gruppen inte är inriktad på att lära upp folk.
Det finns även utlärande coven, som då och då tar in nya medlemmar. Här är man mer välkomnande mot nybörjare, och i ett välstrukturerat coven av den här typen startar själva utbildningsprocessen från grunden, med syfte att leda vidare till initiering. Man brukar starta med en ”pratgrupp” med intresserade som får träffas under kanske ett halvår, där man får information och får diskutera Wiccas grunder och covenets inriktning. Om man sedan går med i covenet fortsätter utbildningen traditionellt sett i ungefär ett år innan man initieras, för att sedan fortgå mot vidare initieringsgrader.
Det skadar förstås inte att ha lite koll redan innan man går med i en pratgrupp, men de flesta coven tar nog gärna emot sökande även om de saknar tidigare erfarenhet, bara de är ärligt intresserade, har hyfsad koll på vad Wicca innebär och är över 18 år. Jag gick själv med i mitt coven som fullständig nybörjare.
Det kan tyvärr vara svårt att hitta coven som tar emot nya medlemmar i Sverige, eftersom det finns ganska få, men det är definitivt värt att försöka. Läs gärna mer om coven här!